Czy należy obierać pieczarki? Mnóstwo osób jest w błędzie
Pieczarki są grzybami, którymi możemy się cieszyć przez cały rok. Choć są nieco mniej aromatyczne niż leśne okazy, ich obróbka jest zdecydowanie łatwiejsza. Okazuje się bowiem, że nie zawsze musimy je obierać. Dowiedzcie się, dlaczego i kiedy możemy pominąć tę nielubianą czynność.
Pieczarki pasują do wielu dań. Doskonale podkreślą smak porannej jajecznicy. Będą też idealne jako farsz do ziemniaków czy pierogów. Ich dobre przyrządzenie nie zawsze jednak będzie uciążliwe. Są bowiem sytuacje, gdy z usuwania skórki możemy zrezygnować. Wyjaśniamy dlaczego.
Obieranie pieczarek może nie być konieczne
Większość z nas przygotowywanie tych grzybów rozpoczyna od ich obrania. Głównym powodem, dla którego decydujemy się na taką obróbkę, jest chęć uniknięcia zatrucia. Tymczasem pieczarki poddawane obróbce termicznej obierane być nie muszą.
Jeżeli korzystamy z okazów świeżych, o pięknej białej skórce, możemy ją pozostawić. Podczas podgrzewania drobnoustroje i tak zostaną usunięte. Jedyne co w tym wypadku będzie konieczne to pozbycie się kurzu czy piasku.
Zdaniem autorytetów kulinarnych, grzyby hodowlane wystarczy przetrzeć ściereczką czy ręcznikiem papierowym. Choć mycie naraża je na utratę aromatu, czasem warto to zrobić. Jeżeli wasze pieczarki są mocno zanieczyszczone drobinkami ziemi czy pyłu, opłuczcie je starannie.
Kiedy pieczarki należy obrać?
Skórka pieczarek do lekkostrawnych nie należy. Jeżeli więc przyrządzacie okazy większe, o wyjątkowo grubej warstwie zewnętrznej — usuńcie ją. Podobnie warto postąpić, gdy nasze okazy są już starsze, a ich powierzchnia nie jest śnieżnobiała.
Usunięcie skórki będzie też konieczne, jeżeli zamierzamy je zjeść na surowo. Pieczarki można bezpiecznie spożyć w takiej postaci, lecz nie będą tak łatwo strawne, jak po usmażeniu czy upieczeniu. Dlatego też warto zapewnić sobie bezpieczeństwo i usunąć zewnętrzną warstwę.
Źródło zdjęcia: canva/Dhb-photography
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
Źródło: fitness.wp, kulinarnapolska, polki