Czym doprawić flaczki?
Flaczki skutecznie wywołują bardzo silne emocje - niektórzy kochają tę zupę, a inni na samą myśl natychmiast się krzywią. Jeśli chcesz, aby flaki przygotowane przez ciebie dobrze smakowały, musisz pamiętać o dodaniu do nich majeranku oraz papryki w proszku. To te przyprawy gwarantują, że danie będzie pyszne i aromatyczne.
Flaczki nie wymagają prezentacji - zupa ta znana jest każdemu, choć nie wszyscy kochają ją w równym stopniu. Niektórych odrzuca już samo wspomnienie o flakach, ponieważ nie są w stanie zaakceptować flaczków jako smaczne jedzenie.
Wiele osób byłoby w stanie oddać jedna bardzo wiele, aby móc zjeść tę zupę w jej najlepszym wydaniu. Jeśli należysz do tego grona i masz ochotę na prawdziwą ucztę, sprawdź jak doprawić ją w odpowiedni sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Doprawianie flaków
Podstawą flaków są przyprawy, które nadają daniu silnego aromatu, a także zakrywają ewentualne niedociągnięcia smakowe, które mogą pojawić się we flakach wołowych.
Największy wpływ ma suszony majeranek oraz słodka papryka w proszku. Majeranek buduje cały profil smakowy zupy, a papryka koloryzuje wywar, nadając mu pięknej pomarańczowej barwy.
Z przypraw nie można również zapomnieć o pieprzu. Flaczki są zupą delikatnie pikantną, lecz nie każdy lubi papryczki chili. Zamiast nich warto wsypać sporo świeżo mielonego pieprzu, który podkręci smak tej wspaniałej zupy.
Dodatkowe przyprawy
Innymi charakterystycznymi smakami są, chociażby cynamon, gałka muszkatołowa oraz pieprz cayenne. Cynamon i gałka wprowadzają bardzo ważny korzenny element, który świetnie komponuje się z innymi dodatkami.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?
Pieprz cayenne jest z kolei doskonałą alternatywą dla innych ostrych przypraw, które mają zbyt intensywny smak. Kilka szczypt pieprzu cayenne, a flaczki uzyskają głębie i niespotykany dotąd profil smakowy.
Źródło: canva/RobsonPL, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl; kulinarnapolska.org