Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich

ogórki
IG/@kochamgotowac

Czy jadacie ogórki kiszone? A może chętniej sięgacie po konserwowe? Teraz jednym i drugim ogórkom przyjrzał się Piotr Ogiński. Mistrz kuchni, co do jednych ogórków nie ma żadnych wątpliwości. Skrytykował ich właściwości odżywcze. O które ogórki chodzi?

Kiszone i konserwowe, czyli ogórki, które nadają smaku

Ogórki kiszone są smacznym dodatkiem do dań obiadowych. Nadają im wyrazistości i pasują do rozmaitych surówek. Cenimy ich smak, ale też właściwości. Wiemy, że ogórki kiszone to prawdziwa bomba witaminowa. Poprawiają naszą odporność i wspomagają walkę z przeziębieniami oraz infekcjami.

Ogórki konserwowe też często wybieramy jako dodatek do dań obiadowych, surówek, czy sałatek. Nawet zwykła kanapka inaczej smakuje z ogórkiem konserwowym. Lubimy ich chrupkość  wyjątkowy smak. Mistrz kuchni, Piotr Ogiński postanowił bliżej przyjrzeć się ogórkom kiszonym i konserwowym. 

ogórki
Canva/lvinst
Wyłożył banany na ciasto, które robi się z łatwością. Zdumiewający efekt

Ogórki kiszone na lepszy humor i energię

Jeśli zadajecie sobie pytanie, po które ogórki lepiej sięgnąć, to z pomocą przychodzi Piotr Ogiński. Znany kucharz pod kulinarną lupę bierze ogórki kiszone i konserwowe. Jedne i drugie goszczą na stołach Polaków. Które lepiej wybrać? Mistrz kuchni zaznacza, że ogórki kiszone to ogórki gruntowe, które poddane są naturalnemu procesowi fermentacji.

Piotr Ogiński powiedział w opublikowanym filmiku w sieci:

Ogórek kiszony to ogórek niesamowicie zdrowy głównie, dlatego, że ma właściwości probiotyczne

Ich właściwości są nieocenione. Mistrz kuchni powiedział:

Wzmacniają odporność organizmu, przywracają mikroflorę jelitową, zapewniają lepsze samopoczucie i lepszą energię życiową

Ogórki kiszone to prawdziwa bomba z witaminą C. Rozbroi ona każdego wirusa i zapewni nam zdrowie. Oprócz tego ogórki kiszone są produktem lekkostrawnym.

Które ogórki wybrać?

Piotr Ogiński ma swoje zdanie na temat ogórków konserwowych. Mistrz kuchni podkreśla, że są to ogórki gruntowe w zamarynowane w marynacie z wody, octu, cukru, soli i przypraw. Znany kucharz powiedział:

Mimo tego, że są bardzo smaczne, nie wykazują żadnego pozytywnego wpływu na organizm. 

Jednocześnie mistrz kuchni pyta w nagranym filmiku:

A ty, które ogórki wybierasz?

Czy doceniacie bardziej walory smakowe ogórków, czy zdecydowanie stawiacie na te właściwości zdrowotne? Analiza Piotra Ogińskiego wskazuje, że to po ogórki kiszone powinniśmy sięgać. Są one smaczne i wyjątkowe zdrowe. Niestety ogórki konserwowe takich właściwości zdrowotnych nie mają. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by ogórki kiszone nie wyszły puste w środku. Podawaliśmy przepis na surówkę z ogórków kiszonych i kapusty pekińskiej. 

Źródło: IG/@kochamgotowac