Polędwiczki w cieście francuskim
Canva.com - rlat

Delikatne polędwiczki w cieście francuskim, przepis na elegancki obiad

Pyszne polędwiczki w cieście francuskim zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Sprawdź sama jak przyrządzić je w kilku prostych krokach.

Idealny posiłek na zimowy obiad.

Zimą gustujemy w ciepłych posiłkach. Potrzeba nam energii i pożywienia rozgrzewającego nas od środka. Sałaty, czy zimne potrawy raczej muszą poczekać na swoją kolej w upalne lato. W niniejszym przepisie podaję sposób na pyszne polędwiczki, które zachwycą i nasycą każdego, kto ich spróbuje.

Polędwiczki – najcenniejszy mięsny skarb

Jednym z najmniejszych i najsmaczniejszych kawałków tuszy wieprzowej jest polędwiczka. Istnieją również polędwiczki drobiowe i wołowe, polędwica z łososia, czy nawet z koniny! W tym przepisie poznacie sprawdzone sposoby na kilka z tych polędwic zapieczonych w cieście francuskim.

Co ciekawe, polędwica, a polędwiczki to nie to samo! Polędwica jest szerszym kawałkiem wycinanym z innej części świni, niż polędwiczki, małe i wąskie. Inaczej również się je przyrządza – polędwiczki wymagają niższej temperatury, niż polędwica. Polędwica wieprzowa to inaczej schab, idealny na popularne schabowe. Polędwiczki za to najlepiej smakują sauté. Polędwiczki wieprzowe w 100g mają 143 kcal, są więc dość kaloryczną częścią mięsa.

Polędwiczki kurczaka to część mięsa, która znajduje się pod piersią ptaka. Jest to mały, delikatny kawałek mięsa, który przyczepiony jest do piersi. Kupując całą pierś z kurczaka bardzo często dostajemy ją łącznie z polędwiczkami drobiowymi, można je więc samodzielnie wykroić. Polędwiczki drobiowe można również kupić w sklepie drobiowym. Mięso z polędwiczek kurczaka jest bardziej delikatne niż sama pierś, polecam więc je do dzisiejszego przepisu. W 100 gramach mają zaledwie 100 kcal!

Składniki na pyszne polędwiczki w cieście francuskim

Potrzebować będziemy całej polędwiczki wieprzowej, około 1 kilograma. Polędwiczkę najlepiej kupić lokalnie u rzeźnika, ciężko ją dostać w jednym kawałku w supermarkecie. Do tego oczywiście ciasto francuskie – przygotujemy je własnoręcznie z mąki pszennej i masła. Przydadzą się także przyprawy – oregano, sól i pieprz, oliwa, musztarda, tymianek. Oprócz tego przyda nam się cebula, czosnek, kilka pieczarek, cukinia i natka pietruszki do farszu oraz serek ricotta.

Lista zakupów:

Ciasto
120 g mąki pszennej
120 g masła
sól
jajko
żółtko
Farsz
Polędwiczka ok. kilograma
300 g. pieczarek
1 duża cukinia ok. 200 g.
1 opakowanie sera ricotta, ok. 250g.
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Musztarda, ok. łyżki
Oliwa
Tymianek
Oregano

Przepis na polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim:

Ciasto francuskie:
Kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć pyszne ciasto francuskie. Mąkę, masło i sól połączyć w jednolitą masę. Masę tę dokładnie posiekać nożem i rozdrobnić na okruszki. Do okruszków dolać ok. 50 ml wody i połączyć w całość. Można ugnieść bądź zmiksować. Tak przygotowane ciasto odłożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Po schłodzeniu należy wyciągnąć ciasto francuskie na posypany mąką blat i rozwałkować. Złożyć na 4 części i jeszcze raz rozwałkować. Czynność powtórzyć kilkukrotnie. I gotowe!

Farsz:
Polędwicę opłukać, osuszyć i odciąć ewentualne błonki. Oprószyć oregano i posmarować oliwą, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Oliwę rozgrzać na patelni i przysmażyć polędwiczkę ok. 3 minut z każdej strony (z 4 różnych stron, boki też się liczą!). Tak przysmażone mięsko posmarować musztardą.

Pieczarki i cukinię posiekać w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni zeszklić cebulkę na oliwie, po chwili dodać czosnek. Dodać pieczarki, cukinię i podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekać natkę pietruszki.

Z lodówki wyciągnąć ciasto francuskie. Rozwałkować je na około 2 cm blat. Na całej szerokości blatu ciasta francuskiego wyłożyć przysmażone pieczarki z cukinią. Posmarować serkiem ricotta, następne wysypać natkę pietruszki.

Na ta przygotowane ciasto francuskie położyć polędwiczkę wieprzową. Zawinąć ciasto z farszem w rulon.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Roladę położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem, zrobić wzór choinki tępą stroną noża, posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z pieca poczekać chwilę, aż rolada wystygnie.

Roladę podawać można z puree ziemniaczanym sosem grzybowym, sałatą, czy grillowanymi jesiennymi warzywami. Voila, smacznego!
Chcesz zachwycić gości i rodzinę pysznym i wytrawnym daniem? Szukasz pomysłu na danie na rocznicę ślubu? Idealna będzie nasza wieprzowa polędwiczka w cieście francuskim własnej roboty. Zachwyci wszystkich, którzy jej spróbują. Zasypią Cię tysiącami pytań o przepis.

Następny artykuł