Smakosze.pl
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

canva/KEVMA21

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Gotowanie ziemniaków nie zawsze wyglądało tak jak dziś. Nasze babcie często stosowały prosty trik polegający na wkładaniu garnka z ciepłymi warzywami pod pierzynę. Wyjaśniamy, jaki był cel i efekt takiego postępowania.

Ziemniaki są sycące i pełne smaku. Dobre ugotowanie warzywa współcześnie nie jest trudne. W dawnych czasach jednak wymagało nieco więcej zachodu. Kiedy kuchenki elektryczne czy gazowe nie były powszechne, stosowało się proste patenty, które pozwalały na szybsze przyrządzenie ulubionych rarytasów.

Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku

Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku. Do ich zrobienia wystarczą 4 składniki

CZYTAJ DALEJ

Co daje umieszczenie garnka z ziemniakami po pierzyną?

Babciny sposób przede wszystkim pozwalał na dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury wewnątrz naczynia. Dzięki temu ziemniaki można było podgrzewać krócej — zarówno na fajerce czy kuchence węglowej.

Wiązało się to oczywiście z oszczędnościami. Co więcej, przykryte warzywa dłużej zachowywały wysoką temperaturę. Nie było więcej konieczne żmudne rozgrzewanie kuchenek, by podgrzać posiłek w późniejszym czasie.

Czy ta metoda ma sens w obecnych czasach? I tak, i nie. W momencie, gdy mamy niemalże pewność, że każdy posiłek będziemy w stanie szybko odgrzać, niespecjalnie może nam zależeć na uchronieniu jedzenia przed utratą temperatury. Niektórzy jednak twierdzą, że smak tak przyrządzanych potraw może być różny.

Jak przygotować ziemniaki pod pierzynką?

Jeżeli nigdy nie próbowaliście tej metody „dogrzewania” jedzenia, nic straconego. Warto samodzielnie spróbować przygotować ziemniaki w ten sposób i porównać, jak smakują w zestawieniu z tymi, gotowanymi „normalnie".

Wystarczy tylko po zdjęciu garnka z kuchenki zawinąć go szczelnie w koc lub ręcznik, a następnie przykryć całość ciepłą kołdrą lub dużą poduszką. Po 1-2 godzinach ziemniaki będą gotowe do jedzenia.

Ta technika przygotujecie także kasze i ryż. Trzeba jedynie lekko niedogotowane ziarna pozostawić w gorącej wodzie i trzymać pod kołdrą od 20 do 30 minut. Pamiętajcie tylko by wybrać produkt, który nie jest pakowany w woreczki.

Po pyszne przepisy na ziemniaki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić z nich chrupiące placki. Ten natomiast ujawnia sekret idealnych frytek.

Pyszne ziemniaki skuszą każdego

canva/Carpe89

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >