Smakosze.pl
Kanapka z pomidorem i ogórkiem nie jest dobrym pomysłem na dodanie posiłkowi witamin

canva/LauriPatterson

Dlaczego nie powinno się łączyć ogórków i pomidorów?

20 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, dodajesz do kanapki plasterki pomidora i ogórka? To błąd. By zapewnić sobie składniki odżywcze zawarte w tych warzywach, należy spożywać je osobno. W ogórku bowiem zawarta jest substancja, która niweluje dobroczynne właściwości pomidora.

Zarówno z ogórków, jak i pomidorów przygotować można wiele smacznych dań. Kiszone po koreańsku ogórki czy zapiekane w sosie pomidorowym gołąbki to tylko dwa przykłady dań, które zachwycą was swoim smakiem, a w których warzywa te zjecie osobno, czerpiąc z nich maksimum korzyści.

Ubijanie piany z białek

Jak ubijać białko jajka na sztywno? Pamiętaj o kilku zasadach

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego nie powinno się jeść ogórka i pomidora razem?

Mimo iż jedną z niepisanych reguł przyrządzania sałatek jest dobieranie składników tak, aby miały różne kolory, połączenie ogórka i pomidora akurat nie będzie dobre. Jest co prawda smaczne, ale niestety, jedząc te dwa produkty razem, nie przyswoimy witaminy C z pomidora.

Askorbinaza, w którą bogaty jest ogórek, przyczynia się bowiem do rozkładania tego cennego składnika odżywczego. Badania dowiodły, że wystarczy nawet kilka kropel soku z ogórka, by kilogram pomidorów w całości pozbawić tej witaminy. Problem oczywiście dotyczy również innych warzyw i owoców zawierających cenny kwas askorbinowy.

Witamina C jest istotna dla naszego organizmu, zarówno ze względu na udział w licznych procesach metabolicznych, jak i wzmacnianie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Jej niedobory prowadzą do senności, bólów reumatycznych i braku apetytu, a w skrajnych przypadkach nawet do ciężkich chorób takich jak np. szkorbut.

Z ogórka jednak nie warto rezygnować. Ze względu na sporą zawartość wody, zielone warzywo polecane osobom cierpiącym na choroby dróg moczowych i kamicę nerkową. Zawiera też sterole, które wspomagają utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu we krwi, a więc wspiera profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.

Ogórek obfituje również w potas, magnez i krzem, które korzystnie wpływają na skórę, paznokcie, stawy i włosy. Gasi jeszcze przy tym dobrze pragnienie i pomaga w pozbywaniu się odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach z ust bakterii. Zawartość lignanów z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Sałatka z ogórkiem i pomidorem

Mimo że ta sałatka wygląda dobrze i jest smaczna, nie jest zdrowa. Winny jest ogórek.

Źródło zdjęcia: canva/waymoreawesomer

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doz

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >