Dlaczego nie powinno się łączyć ogórków i pomidorów?
Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, dodajesz do kanapki plasterki pomidora i ogórka? To błąd. By zapewnić sobie składniki odżywcze zawarte w tych warzywach, należy spożywać je osobno. W ogórku bowiem zawarta jest substancja, która niweluje dobroczynne właściwości pomidora. Zarówno z ogórków, jak i pomidorów przygotować można wiele smacznych dań. Kiszone po koreańsku ogórki czy zapiekane w sosie pomidorowym gołąbki to tylko dwa przykłady dań, które zachwycą was swoim smakiem, a w których warzywa te zjecie osobno, czerpiąc z nich maksimum korzyści.
Dlaczego nie powinno się jeść ogórka i pomidora razem?
Mimo iż jedną z niepisanych reguł przyrządzania sałatek jest dobieranie składników tak, aby miały różne kolory, połączenie ogórka i pomidora akurat nie będzie dobre. Jest co prawda smaczne, ale niestety, jedząc te dwa produkty razem, nie przyswoimy witaminy C z pomidora.
Askorbinaza, w którą bogaty jest ogórek, przyczynia się bowiem do rozkładania tego cennego składnika odżywczego. Badania dowiodły, że wystarczy nawet kilka kropel soku z ogórka, by kilogram pomidorów w całości pozbawić tej witaminy. Problem oczywiście dotyczy również innych warzyw i owoców zawierających cenny kwas askorbinowy.
Witamina C jest istotna dla naszego organizmu, zarówno ze względu na udział w licznych procesach metabolicznych, jak i wzmacnianie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Jej niedobory prowadzą do senności, bólów reumatycznych i braku apetytu, a w skrajnych przypadkach nawet do ciężkich chorób takich jak np. szkorbut.
Z ogórka jednak nie warto rezygnować. Ze względu na sporą zawartość wody, zielone warzywo polecane osobom cierpiącym na choroby dróg moczowych i kamicę nerkową. Zawiera też sterole, które wspomagają utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu we krwi, a więc wspiera profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.
Ogórek obfituje również w potas, magnez i krzem, które korzystnie wpływają na skórę, paznokcie, stawy i włosy. Gasi jeszcze przy tym dobrze pragnienie i pomaga w pozbywaniu się odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach z ust bakterii. Zawartość lignanów z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Źródło zdjęcia: canva/waymoreawesomer
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego
Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem warzyw, sera i majonezu
Źródło: doz Zapraszamy na nasz Instagram