Drobiowe kotlety siekane z dodatkiem warzyw, sera i majonezu
Znudziły wam się panierowane filety z kurczaka? Posiekajcie je i zróbcie z nich kotleciki ala mielone. Będą pysznie smakowały, gdy do mięsa dodacie rozdrobnione warzywa, ser i grzyby. Smak tej kompozycji uzupełni majonez. Dzięki niemu będą miały też niezwykle przyjemną konsystencję.
Zarówno schabowe, jak i kotlety mielone często pojawiają się na stołach w wielu domach. Czasem odmianą jest smażony filet z kurczaka czy kotlet de volaille. Jednak nawet takich frykasów nie można jeść w nieskończoność.
Warto urozmaicić swój kulinarny repertuar i mięso drobiowe posiekać, przygotowując pyszne kotleciki. Proponujemy dodać do niego pieczarki i paprykę oraz delikatny sos jajeczny — majonez. Eksplozja smaku gwarantowana.
Przepis na delikatne i soczyste kotlety siekane z kurczaka
Składniki:
500 g filetu z piersi kurczaka
3 jajka
1 średnia czerwona papryka
5 pieczarek
1 mała cebula
1/3 pęczka natki pietruszki
70 g sera mozzarella
2 łyżki majonezu
3 łyżki mąki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia kotletów
Przygotowanie:
Filety myjemy i oczyszczamy. Kroimy je w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, a paprykę dokładnie myjemy. Warzywa również kroimy w kostkę. Wraz z mięsem umieszczamy je w misce.
Pieczarki oraz ser ścieramy bezpośrednio do naczynia. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do masy mięsno-warzywnej, a następnie wbijamy jaja. Dodajemy majonez, mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy.
Formujemy kotlety i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i podajemy. Dobrze smakują z surówką z marchewki lub zasmażanymi buraczkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego
Niezawodny przepis na bezmięsną babkę ziemniaczaną - rozpływa się w ustach
Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram