Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę
Kawa jest doskonałym napojem na każdą porę roku. Jednak szczególnie potrzebujemy jej w mało słoneczne dni, bo pomaga nam się obudzić. A wiecie, dlaczego warto dodać do kawy goździki? Jest to patent idealny na zimę. Koniecznie go przetestujcie.
Napar kawy zawiera wiele składników, które wpływają na nasz organizm. Jest to zazwyczaj wpływ pozytywny. Jak działa na nas kawa? Podnosi ciśnienie krwi, dzięki czemu dodaje nam energii i odsuwa zmęczenie. Zawiera też dużo polifenoli, które neutralizują działanie rakotwórczych, wolnych rodników.
Gdy kawę wzbogacimy zdrowym dodatkiem, jej pozytywne działanie zostanie wzmocnione. Do takich dodatków na plus z pewnością należą przyprawy. Dość popularny jest dodatek do kawy przypraw korzennych, które podnoszą jej aromat i smak.
Dlaczego warto dodać do kawy goździki? Idealny patent na zimę
Goździki wzbogacą kawę o przyjemny zapach i słodko-piekący smak. Jednak działają też rozgrzewająco. Z tego powodu taki aromatyczny napój warto sobie przygotować, gdy zaczyna się u nas przeziębienie. Goździki działają też wiruso- i bakteriobójczo, co pozwala na przykład odświeżyć oddech.
Goździki wspomagają także działanie trzustki i zwiększają wydzielanie kwasu solnego, więc wspomagają trawienie. Obniżają też poziom złego cholesterolu we krwi. Poza tym zawierają eugenol — znieczulającą substancję, która pomoże uśmierzyć ból zęba lub głowy.
Jak przygotować kawę z goździkami?
Goździk włóż do naparu kawy i całość odstaw na 2 minuty, do zaparzenia. Napar z dodatkiem goździka możesz też przez 2-3 minuty podgrzewać, by uwolniło się z niego więcej cennych substancji.
Do kawy możesz też dodać pół zmielonego goździka. Warto go połączyć ze szczyptą mielonego cynamonu, który również działa bakteriobójczo i dobrze komponuje się z goździkami. Jeśli szukasz innych pomysłów na niezwykłą kawę, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na kawę z kakao i przyprawą korzenną, a także na kawę z dodatkiem soli.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana_Didenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp, porady.interia, czajnikowy