Dlaczego warto dodać goździki do kawy?
Kawa kojarzy nam się z poranną dawką pobudzenia. Napar ten warto jednak urozmaicać o dodatki, które dołożą mu kolejnych cennych właściwości. Jednym z nich są goździki. Kawa zaparzona z nimi będzie miała przyjemny, korzenny aromat. Spróbujcie koniecznie.
O tym, kiedy kawę najlepiej jest sięgać po kawę, już pisaliśmy. Podpowiadaliśmy wam także jakie korzyści niesie ze sobą dodanie do niej cynamonu. Tym razem na tapet bierzemy kolejny pyszny dodatek — goździki. Okazuje się, że ten przyjemni pachnąca przyprawa znacząco podnosi walory odżywcze napoju.
Goździki mają cenny dla zdrowia eugenol
Substancję tę charakteryzują właściwości znieczulające. Jest ona w stanie bardzo szybko złagodzić ból głowy czy zębów, dlatego jeśli czekamy na wizytę u specjalisty — warto wesprzeć się tym naturalnym środkiem uśmierzającym nieprzyjemne doznania.
Przyprawa ta jest równie skuteczna w walce z początkowymi objawami przeziębienia czy grypy. Skutecznie rozgrzewa i zwalcza bakterie — także te, które powodują, że nasz oddech staje się nieświeży.
Udowodniono też, że spożywanie kilku goździków dziennie wspomaga pracę trzustki. Dzięki nim narząd produkuje więcej insuliny. Co więcej, skutecznie obniża się poziom cholesterolu LDL, który odpowiada za wiele niebezpiecznych chorób układu krążenia.
Przepis na kawę z goździkami jest prosty
Przygotowanie napoju nie jest skomplikowane, choć zrobić ją można na dwa sposoby. Pierwszym jest zaparzenie kawy i dosypanie do niej odrobiny zmielonych goździków oraz cukru wedle preferencji.
Drugi wymaga odrobinę więcej pracy. Zagotowujemy nim bowiem wodę wraz z całymi przyprawami, a następnie wsypujemy zmielona kawę i zaparzamy przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest odcedzenie naparu.
Źródło zdjęcia: canva/Melpomenem
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia, doradcasmaku