Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać goździki do kawy?

Dlaczego warto dodać goździki do kawy?

Kawa z goździkami
canva/airrazab

Kawa kojarzy nam się z poranną dawką pobudzenia. Napar ten warto jednak urozmaicać o dodatki, które dołożą mu kolejnych cennych właściwości. Jednym z nich są goździki. Kawa zaparzona z nimi będzie miała przyjemny, korzenny aromat. Spróbujcie koniecznie.

O tym, kiedy kawę najlepiej jest sięgać po kawę, już pisaliśmy. Podpowiadaliśmy wam także jakie korzyści niesie ze sobą dodanie do niej cynamonu. Tym razem na tapet bierzemy kolejny pyszny dodatek — goździki. Okazuje się, że ten przyjemni pachnąca przyprawa znacząco podnosi walory odżywcze napoju.

Goździki mają cenny dla zdrowia eugenol

Substancję tę charakteryzują właściwości znieczulające. Jest ona w stanie bardzo szybko złagodzić ból głowy czy zębów, dlatego jeśli czekamy na wizytę u specjalisty — warto wesprzeć się tym naturalnym środkiem uśmierzającym nieprzyjemne doznania.

Przyprawa ta jest równie skuteczna w walce z początkowymi objawami przeziębienia czy grypy. Skutecznie rozgrzewa i zwalcza bakterie — także te, które powodują, że nasz oddech staje się nieświeży.

Udowodniono też, że spożywanie kilku goździków dziennie wspomaga pracę trzustki. Dzięki nim narząd produkuje więcej insuliny. Co więcej, skutecznie obniża się poziom cholesterolu LDL, który odpowiada za wiele niebezpiecznych chorób układu krążenia.

Przepis na kawę z goździkami jest prosty

Przygotowanie napoju nie jest skomplikowane, choć zrobić ją można na dwa sposoby. Pierwszym jest zaparzenie kawy i dosypanie do niej odrobiny zmielonych goździków oraz cukru wedle preferencji.

Drugi wymaga odrobinę więcej pracy. Zagotowujemy nim bowiem wodę wraz z całymi przyprawami, a następnie wsypujemy zmielona kawę i zaparzamy przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest odcedzenie naparu.

Goździki
Goździki łagodzą ból

Źródło zdjęcia: canva/Melpomenem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia, doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram