Dlaczego warto dodać ocet do mizerii? Mnóstwo osób podaje 1 argument
Mizeria z octem jest znaną części smakoszy wersją klasyku. Choć najczęściej jemy ją z samą śmietaną, warto wlać do niej nieco tego dodatku i przekonać się jak dobrze wpływa ona na smak surówki z ogórków. Będziecie zaskoczeni efektami.
Mizerię lubi wielu smakoszy. Niektórzy z nas z pewnością zastanawiają się, po co dodawać do niej ocet. Okazuje się, że nieoczywista, płynna przyprawa wspaniale podkreśla smak ogórków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście — gorąco polecamy.
Przepis na wyborną mizerię z dodatkiem octu
Składniki:
8 średnich ogórków gruntowych
5 łyżeczek octu lub soku z cytryny
około 300 ml śmietanki kremówki 36%
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie mizerii z dodatkiem octu:
Ogórki dokładnie myjemy. Obieramy je ze skórki, po czym kroimy w plasterki. Przenosimy je do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie warzywo puści soki, które mogłyby rozrzedzić sos w surówce.
Usuwamy je i odciskamy starannie, lecz delikatnie ogórkową masę. Śmietanę oraz ocet lub sok z cytryny mieszamy ze sobą. Próbujemy sosu. Jeśli wyszedł mocno kwaśny, dodajemy cukier. Na koniec doprawiamy pieprzem.
Śmietanową masę łączymy z odsączonymi ogórkami. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Przed podaniem warto schłodzić mizerię z octem, choć nie jest to konieczne.
Po inne smakowite przepisy z ogórkami zajrzyjcie na naszą stronę. Zdradzamy tam m.in. jak przyrządzić z nich tradycyjną kwaśną zupę oraz pyszną i sycącą pastę jajeczną z tym rarytasem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: kulinarneprzeboje