Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać ocet do mizerii? Mnóstwo osób podaje 1 argument

Dlaczego warto dodać ocet do mizerii? Mnóstwo osób podaje 1 argument

Dlaczego warto dodać ocet do mizerii?
canva/Dar1930

Mizeria z octem jest znaną części smakoszy wersją klasyku. Choć najczęściej jemy ją z samą śmietaną, warto wlać do niej nieco tego dodatku i przekonać się jak dobrze wpływa ona na smak surówki z ogórków. Będziecie zaskoczeni efektami.

Mizerię lubi wielu smakoszy. Niektórzy z nas z pewnością zastanawiają się, po co dodawać do niej ocet. Okazuje się, że nieoczywista, płynna przyprawa wspaniale podkreśla smak ogórków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście — gorąco polecamy.

Przepis na wyborną mizerię z dodatkiem octu

Składniki:

  • 8 średnich ogórków gruntowych

  • 5 łyżeczek octu lub soku z cytryny

  • około 300 ml śmietanki kremówki 36%

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie mizerii z dodatkiem octu:

Ogórki dokładnie myjemy. Obieramy je ze skórki, po czym kroimy w plasterki. Przenosimy je do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie warzywo puści soki, które mogłyby rozrzedzić sos w surówce.

Usuwamy je i odciskamy starannie, lecz delikatnie ogórkową masę. Śmietanę oraz ocet lub sok z cytryny mieszamy ze sobą. Próbujemy sosu. Jeśli wyszedł mocno kwaśny, dodajemy cukier. Na koniec doprawiamy pieprzem.

Śmietanową masę łączymy z odsączonymi ogórkami. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Przed podaniem warto schłodzić mizerię z octem, choć nie jest to konieczne.

Po inne smakowite przepisy z ogórkami zajrzyjcie na naszą stronę. Zdradzamy tam m.in. jak przyrządzić z nich tradycyjną kwaśną zupę oraz pyszną i sycącą pastę jajeczną z tym rarytasem.

Mizeria z octem jest pyszna
canva/xxmmxx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje