Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Mało kto zdaje sobie sprawę. Od razu poczujesz różnicę

Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Mało kto zdaje sobie sprawę. Od razu poczujesz różnicę

Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku?
canva/KEVMA21

Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Wychodzi o wiele delikatniejszy. Jeśli dodatkowo wsypiecie nieco cukru do płynu, warzywo będzie miało jeszcze bogatszy, głęboki smak. Dwa dodatki stosowane przez szefów kuchni są niezawodne.

Dlaczego warto gotować kalafiora w mleku? Jest kilka korzyści

Kalafior jest wyjątkowo smacznym i zdrowym warzywem. Odpowiednie przyrządzenie różyczek sprawi, że będą pełne smaku. Największym błędem, jaki można popełnić, jest ich rozgotowanie. Warto też nie zapomnieć o dodaniu mleka i cukru. Taki przysmak przekona do siebie nawet wybrednych smakoszy.

Cukier i mleko potrafią wydobyć z kalafiora to, co najlepsze. Dzięki dwóm prostym dodatkom warzywo nabiera delikatności, a niezbyt przyjemna woń, która pojawia się czasem podczas gotowania znika.

Ugotowany w mleku kalafior jest kremowy i świetnie smakuje zarówno jako prosty dodatek do obiadu — koniecznie okraszony podsmażoną bułką tartą — jak i samodzielny przysmak o wyrazistym smaku.

W tej drugiej wersji wystarczy dodać do niego nieco ostrej papryki i pieprzu. Z pewnością was zachwyci. Podając go z sałatą i orzechami włoskimi stworzycie prostą i smaczną sałatkę na kolację.

Jest źle. Kuchenne Rewolucje okazały się klapą. Po pomocy Gessler lokal świeci pustkami

Przepis na obłędnie pysznego kalafiora

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
  • 250 ml mleka
  • szczypta cukru
  • sól w ilości do smaku

Do podania:

  • 15-20 g masła lub margaryny
  • 20 g bułki tartej
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • pieprz (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)
  • ulubiona sałata (opcjonalnie)

Jak ugotować smacznego kalafiora? Znamy patent na pyszny dodatek do obiadu

Zaczynamy od usunięcia głąba i liści kalafiora. Warto je zachować do innych dań. Kilka pomysłów na ich wykorzystanie znajdziecie w tym artykule. Warzywo dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Przenosimy je do dużego garnka i zalewamy mlekiem.

Nabiał uzupełniamy wodą w takiej ilości, by różyczki były całkowicie przykryte. Solimy i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Na patelni topimy tłuszcz i zrumieniamy bułkę tartą. Wrzucamy do niej odcedzone warzywo, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy wyrazistymi przyprawami, jeśli mamy na to ochotę.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kalafiora. Spróbujcie wersji zapiekanej z serem żółtym. Być może skusi was też panierowana przekąska, która świetnie smakuje z dowolnym sosem.