Smakosze.pl
Kalarepa jest pyszna i zdrowa

canva/BruceBlock

Dlaczego warto jeść kalarepę?

2 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kalarepka jest bardzo zdrowym warzywem o wielu zastosowaniach w kuchni. Jest też niestety często niedoceniana, mimo iż zawiera naprawdę dużą ilość cennych składników odżywczych i witamin. Dowiedzcie się, dlaczego warto po nią sięgać i czym prędzej ją kupcie.

Warto wykorzystać potencjał tego warzywa do przygotowania pysznych potraw. Z kalarepy zrobicie zarówno pyszną surówkę, jak i dobroczynny sok. Doskonale smakować będzie też po prostu pokrojona i schrupana na surowo. W tej formie jest zresztą najzdrowsza.

Naleśniki idealne

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

CZYTAJ DALEJ

Jakie właściwości ma kalarepa?

Podobnie jak inne kapustne — czyli kalafior, brokuł, brukselka i kapusty — kalarepa jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin, wśród których wymienić można rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i K oraz te z grupy B. Jest też bogata w kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez oraz fosfor.

Warzywo to jest także cennym źródłem potasu, sodu, cynku, błonnika oraz luteiny. Ponadto obfituje w związki zmniejszające ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Warto zatem włączyć je do swojego codziennego jadłospisu.

Kalarepa ma też niski indeks glikemiczny. Będzie zatem cennym warzywem w diecie cukrzyków, którzy na ten parametr powinni zwracać szczególną uwagę. Ostrożnie z nim z kolei obchodzić powinny się osoby cierpiące na schorzenia tarczycy. Zawarte w roślinie goitrogeny mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie tego narządu.

Jak kupić dobrą kalarepę?

Choć najsmaczniejsza będzie latem, zimą też znajdziemy ją w naszych sklepach. Kupując kalarepę, zwróćmy uwagę na wygląd warzywa. Ważne jest, by była niezbyt duża, ale ciężka. Wtedy wybierzemy okaz, który nie będzie zawierał wielu zwłóknień lub dużej ilości wody.

Przyjrzyjmy się też liściom — po nich można rozpoznać, w jakiej kondycji jest warzywo. Należy kupować tylko te okazy, które mają je zielone i świeże. Zażółcenie są oznaką nadmiernego nawożenia. Warto wybrać też egzemplarz, w którym nie są zwiędnięte — można z nich bowiem zrobić pyszną zupę.

Kalarepa na polu

Kalarepa wbrew pozorom nie jest warzywem korzeniowym

Źródło zdjęcia: canva/fotohorst

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cefarm24, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >