Smakosze.pl
Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają

canva/Mykola Lunov

Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają

1 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Miruna grillowana, pieczona, smażona- jest wiele sposobów na przygotowanie ryby z rodziny dorszowatych. Miruna, oprócz wyjątkowego smaku, jest wyjątkowo zdrowa i szczególnie polecana osobom chorującym na serce, astmę i alergię. Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają.

Miruna jest rybą słonowodną z gatunku dorszowatych, którą w warunkach naturalnych można spotkać w Oceanie Spokojnym. Ryby hodowlane są mniejsze, a te na wolności osiągają nawet 1,5 kg wagi. Mięso miruny jest niezwykle delikatne, kruche i bardzo aromatyczne.

siostra Anastazja, ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami według przepisu siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Całą tuszę, jak i filety miruny kupimy w każdym sklepie rybnym i większych marketach. Ryba doskonale smakuje zarówno smażona, pieczona, grillowana, jak i gotowana na parze. Możemy przygotować ją w chrupiącej panierce, rozmąconym jajku lub oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, będzie pyszna.

Pomysł na pożywny i zdrowy obiad? Miruna w panierce podana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kiszonej kapusty, danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy i smakuje nawet największym niejadkom.

Jeśli chcesz zgrillować całą tuszę, oprósz pieprzu cytrynowego, dodaj posiekany czosnek, odrobinę posiekanej pietruszki, skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę owiń folią aluminiową i piecz na grillu przez kilka minut.

Dlaczego warto jeść mirunę?

Miruna jest wyjątkowo zdrową rybą- zawiera duże ilości kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm i są niezbędne w naszej diecie.

Kwasy omega-3 skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, regulują pracę serca i uszczelniają żyły, przez co zmniejszają ryzyko zawału, miażdżycy i innych chorób układu sercowo- naczyniowego.

Ryba to również źródło antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie. Włączenie miruny do diety może więc naturalnie zmniejszyć przykre objawy astmy i alergii, a także usunąć z organizmu toksyny.

Filet z miruny w panierce

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >