Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają
Miruna grillowana, pieczona, smażona- jest wiele sposobów na przygotowanie ryby z rodziny dorszowatych. Miruna, oprócz wyjątkowego smaku, jest wyjątkowo zdrowa i szczególnie polecana osobom chorującym na serce, astmę i alergię. Dlaczego warto jeść mirunę? Jej zalety zachwycają.
Miruna jest rybą słonowodną z gatunku dorszowatych, którą w warunkach naturalnych można spotkać w Oceanie Spokojnym. Ryby hodowlane są mniejsze, a te na wolności osiągają nawet 1,5 kg wagi. Mięso miruny jest niezwykle delikatne, kruche i bardzo aromatyczne.
Całą tuszę, jak i filety miruny kupimy w każdym sklepie rybnym i większych marketach. Ryba doskonale smakuje zarówno smażona, pieczona, grillowana, jak i gotowana na parze. Możemy przygotować ją w chrupiącej panierce, rozmąconym jajku lub oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, będzie pyszna.
Pomysł na pożywny i zdrowy obiad? Miruna w panierce podana z ziemniakami opiekanymi i surówką z kiszonej kapusty, danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy i smakuje nawet największym niejadkom.
Jeśli chcesz zgrillować całą tuszę, oprósz pieprzu cytrynowego, dodaj posiekany czosnek, odrobinę posiekanej pietruszki, skrop cytryną. Tak przygotowaną rybę owiń folią aluminiową i piecz na grillu przez kilka minut.
Dlaczego warto jeść mirunę?
Miruna jest wyjątkowo zdrową rybą- zawiera duże ilości kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm i są niezbędne w naszej diecie.
Kwasy omega-3 skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, regulują pracę serca i uszczelniają żyły, przez co zmniejszają ryzyko zawału, miażdżycy i innych chorób układu sercowo- naczyniowego.
Ryba to również źródło antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie. Włączenie miruny do diety może więc naturalnie zmniejszyć przykre objawy astmy i alergii, a także usunąć z organizmu toksyny.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: porady.interia.pl