Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto jeść suszone owoce i jak je przechowywać?
Adam Moskal
Adam Moskal 19.02.2022 01:00

Dlaczego warto jeść suszone owoce i jak je przechowywać?

Suszone owoce
canva/bhofack2

Suszone owoce mogą być idealną przekąską dla osób, które chcą zdrowo, a zarazem smacznie się odżywiać. Wypełnione są mnóstwem wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Kupując je, zawsze czytaj etykiety i wybieraj owoce pozbawione siarki. Z uwagi na dużą kaloryczność nie należy spożywać ich w zbyt dużych ilościach, dlatego zaleca się stosować je jako dodatek.

Suszone owoce są przez nas wybierane zwykle zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest mocno utrudniony. W taki sposób można wygodnie uzupełnić ewentualne niedobory w codziennej diecie.

Podczas zakupów bardzo istotną praktyką jest szczegółowe i uważne czytanie etykiet, na których producenci muszą zamieścić wszystkie składniki użyte do produkcji. Niektóre dodatki do żywności, obecne również w suszonych owocach, nie są mile widziane przez dietetyków.

Wartości odżywcze oraz przechowywanie suszonych owoców

W suszonych owocach można znaleźć całą gamę wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu oraz jego zdrowie. Dużo korzyści mogą czerpać z nich osoby będące na diecie redukcyjnej, które ograniczają dzienne spożycie.

Suszone owoce zawierają duże ilości witamin A i B, żelaza, wapnia oraz błonnika. Ten ostatni usprawnia działanie układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, a także wydłuża uczucie sytości po posiłku, ograniczając podjadanie.

Po kupieniu ich przełóż je do szczelnego i czystego pojemnika, które należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko zawilgocenia, które prowadzi do zepsucia.

Dokładnie czytaj etykiety

Jak wszystkie produkty spożywcze, na opakowaniach suszonych owoców muszą być wypisane wszystkie składniki użyte do ich produkcji. Jeśli zauważysz w składzie konserwant E220, odłóż paczkę na swoje miejsce w sklepie.

Konserwant ten powoduje drastyczną utratę witamin, choć pozytywnie wpływa na wygląd owoców. Niestety tak duży spadek odżywczości nie jest wart nieco ładniej wyglądającego jedzenia.

Warto również pamiętać, że nic nie zastąpi zbilansowanej diety i nie należy opierać jej jedynie na suszonych owocach. Wysoka kaloryczność sprawia bowiem, że ich nadmiar w diecie doprowadzić może do rozwoju nadwagi.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego warto jeść pomelo. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak jeść owoce kaki.

Suszone owoce

Źródło zdjęcia: canva/igorr1, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ekogram

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: błonnik Dieta