Dlaczego woda w ogórkach kiszonych jest mętna? Nigdy nie bagatelizuj tego znaku
Ogórki kiszone stanowią ważny składnik polskiej kuchni. Są podstawą zupy ogórkowej, którą kochają wszyscy. Sprawdź, czy mętna woda w ogórkach powinna cię niepokoić.
Ogórki kiszone są najlepsze
Ogórki kochamy tak bardzo, że wielu z nas decyduje się, hodować je we własnym ogródku. Z zebranych latem ogórków robimy przetwory. Swojskie ogórki małosolne, czy kiszone smakują zupełnie inaczej niż te sklepowe. Tym bardziej jest to ważny argument, żeby robić je samemu. Istotne jest jednak, żeby odpowiednio je zabezpieczyć, aby się nie zepsuły.
Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inneCzy mętna woda w ogórkach powinna niepokoić?
Kiszenie to proces fermentacyjny i należy zachować szczególną uwagę, aby sobie nie zaszkodzić. Jeżeli zauważysz, że na denku słoika z ogórkami pojawi się biały nalot, a woda zmętnieje, to nie musisz się niczego obawiać.
Jest to naturalne zjawisko fermentacji. Podczas niej działają mikroorganizmy, które rozkładająca białko i cukry.
Na to musisz uważać
Przed dodaniem ogórków do zupy lub do głównego dania sprawdź, czy słoik z ogórkami był szczelnie zamknięty. Bardzo często zdarza się, że słoiki są wyszczerbione lub zakrętki nie trzymają szczelności.
Jeżeli po otwarciu słoika ogórki gazują, to jest to całkiem naturalne zjawisko, którego nie musisz się objawiać. Przeczytaj, co dodać do surówki z pekińskiej oraz jakie kotlety są lepsze od schabowych.