Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dlaczego zawsze powinniśmy usuwać liście laurowe z zup? Ten powód jest arcyważny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.07.2023 14:38

Dlaczego zawsze powinniśmy usuwać liście laurowe z zup? Ten powód jest arcyważny

liście laurowe
Canva/stuartbur

W kuchni często korzystamy z liści laurowych. Nadają one ziołowego smaku zupom, które gotujemy. Jednak pamiętajmy, że zawsze należy liście laurowe wyłowić z garnka. Powód jest arcyważny. Pozostawienie liści laurowych w zupie może być dla nas niebezpieczne.

Liście laurowe, czyli odrobina smaku w kuchni

Liście laurowe słyną ze smaku i aromatu, które nadają gotowanym potrawom. Dzięki tej przyprawie kapuśniak, barszcz, czy grzybowy smakuje jeszcze lepiej. Na dodaniu liści laurowych zyskują sosy i gulasz. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnego bigosu bez tej przyprawy. 

Liście laurowe wzbogacają też smak ryb i pasztetów. Ta popularna przyprawa niweluje migrenę i bóle reumatyczne. Pozytywnie wpływa na prace układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi i działa antybakteryjnie. Warto wiedzieć, że liść laurowy pomaga przy infekcjach, przeziębieniach i zapaleniach zatok. 

Co roku marynuję fasolkę szparagową. Zimą cała rodzina jest mi za to wdzięczna

Usuń liście laurowe z zup- powód jest arcyważny

Liście laurowe mogą być szkodliwe dla niektórych bakterii i grzybów, jednak nie szkodzą człowiekowi. Niestety liście laurowe nie miękną podczas gotowania. Pozostają nadal twarde i sztywne. To zwiększa ryzyko zadławienia się liściem laurowym. 

Skutki tego mogą być wręcz tragiczne. Krawędzie liści są ostre i mogą utknąć w przełyku, a nawet przebić jelita. Dlatego zawsze pamiętajmy, by po ugotowaniu zupy, czy innej potrawy- usunąć z niej liście laurowe. Zmiażdżenie liści nic nie daje, bo nadal w częściach będą sztywne i niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia. 

Pozbądź się liści laurowych z zupy i innych dań

Jeśli już liści laurowy trafi do twoich ust- nie połykaj go, a wypluj. Tym samy nie doprowadzisz do zadławienia się tą przyprawą. W przepisach zwykle znajdziemy informacje, by po ugotowaniu wyłowić z zupy liście laurowe. Jak widać- ma to swoje uzasadnienie. 

Oprócz zastosowania w kuchni- liście laurowe są popularne w przemyśle kosmetyczny i perfumeryjnym. Odstraszają też insekty i owady. W starożytności były używane do przygotowania wieńców dla zwycięzców igrzysk olimpijskich. Pisaliśmy o syropie z liści laurowych.  Radziliśmy też, czym można zastąpić liście laurowe. 

liście laurowe
Canva/stuartbur

Źródło: odzywianie.wprost.pl, kuchnia.wp.pl