Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nasze babcie miały zawsze w zapasie ten syrop z liści laurowych. Jego działanie jest nie do opisania
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.04.2023 20:45

Nasze babcie miały zawsze w zapasie ten syrop z liści laurowych. Jego działanie jest nie do opisania

zbieranie liści laurowych
Canva / mykola lunov

Liście laurowe mają swoje miejsce w szafce kuchennej w każdym domu. Ochoczo dodajemy je jako składnik zup czy sosów. Czy wiecie jednak, że poza walorami smakowymi przyprawa ta niesie za sobą szereg działań prozdrowotnych? Z tego względu warto z liści laurowych przygotować domowy syrop.

Syrop z liści laurowych ma zaskakujące działanie

Liście laurowe rosną na krzewie wawrzynu szlachetnego. Występuje on głównie na terenie Azji oraz w obszarze basenu Morza Śródziemnego. Mimo tego dość ograniczonego zasięgu liście laurowe zawędrowały pod strzechy domów na całym świecie. Cenione są nie tylko ze względu na swój aromat, ale także korzystne właściwości dla naszego organizmu. 

Syrop z liści laurowych to naturalne lekarstwo, które bez trudu możemy przygotować w domu. Ma właściwości oczyszczające oraz napotne, szczególnie ważne przy leczeniu przeziębienia. Może też pomóc na zapalenie gardła lub oskrzeli, gdyż pomaga otworzyć drogi oddechowe. Stanowi doskonały środek wykrztuśny, nieoceniony w przypadku uporczywego kaszlu.

Co się stanie, gdy zjemy ogórki kiszone z białym nalotem? Zdziwienie gwarantowane

Przepis na syrop z liści laurowych

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 10-12 liści laurowych
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cytryna

Jak zrobić domowy syrop z liści laurowych?

Wodę przelej do niewielkiego garnuszka. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj suszone liście laurowe i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 15 minut

Napar z liści laurowych odcedź i odstaw do ostudzenia. Kiedy będzie chłodny dosłodź go miodem. Dodaj też sok wyciśnięty z 1 cytryny. Całość wymieszaj.

Syrop z liści laurowych przelej do zamykanej butelki lub słoika. Odstaw w chłodne miejsce. Popijaj w razie potrzeby małymi dawkami. Nie powinno się spożywać więcej, niż 1-2 łyżeczki syropu z liści laurowych na godzinę. Czy wiesz, ze w kuchni masz skuteczne zamienniki dla smaku liści laurowych? Niedoceniane liście rzodkiewki skryją w sobie prawdziwy skarb.

liście laurowe na blacie.png
Canva / joannawnuk