Dodaj do jajecznicy dokładnie 1 opakowanie uwielbianego produktu. Wyjdzie idealna
Jajecznica jest jednym z często wybieranych o poranku dań. Dodatek pomidorów sprawia, że potrawa staje się jeszcze bardziej aromatyczna. Wystarczy zaledwie jedna puszka krojonych warzyw, by przygotować doskonałe śniadanie dla dwóch osób. Koniecznie spróbujecie.
Jeśli szukacie urozmaicenia dla klasycznej jajecznicy, wykorzystajcie pomidory. Pełne aromatu i niezwykle zdrowe warzywo świetnie komponuje się z sycącą masą jajeczną. Przyrządzenie dania jest bardzo proste, a smak na długo zapada w pamięć. Skusicie się?
Przepis na wyborną jajecznicę z pomidorami
Składniki na 2 porcje:
5-6 jaj
1 średnia cebula
1 większa czerwona papryka
1 puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą
2 ząbki czosnku
masło lub oliwa z oliwek do smażenia
posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić jajecznicę z pomidorami? Znamy przepis na wyjątkowo aromatyczne śniadanie.
Paprykę płuczemy, usuwamy nasiona i kroimy ją w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy wybrany tłuszcz. Podsmażamy na nim rozdrobnioną cebulę do czasu, aż się zeszkli.
Pod koniec dodajemy czosnek i paprykę. Podgrzewamy razem przez chwile, a następnie wlewamy pomidory z puszki wraz z płynem. Smażymy przez kilka minut, by nieco je zredukować.
Wbijamy jaja i mieszamy zawartość patelni. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, doprawiamy ją sola i pieprzem. Podajemy danie od razu po przyrządzeniu, uprzednio posypując je szczypiorkiem.
Wskazówka: zamiast szczypiorku możecie dodać koperek lub natkę pietruszki. Też będzie pysznie. Możecie też pokusić się o dodatek kolendry. Pamiętajcie tylko, że nie każdemu ona smakuje.
Po inne pomysły na sycące i smaczne jajecznice zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzona recepturę na to danie z dodatkiem kurek. Być może tez spodoba wam się wersja po chłopsku, czyli z dodatkiem boczku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia