Dodaj do naleśników jeszcze jeden składnik. Wyjdą miękkie i puszyste
Ciasto na naleśniki może bez problemu wykonać każdy, niezależnie od stopnia kuchennego wtajemniczenia. Jest jednak jeden sekretny składnik, który powinien koniecznie znaleźć się w cieście na naleśniki. Chodzi o popularną śmietankę kremówkę. Koniecznie wypróbuj ten trik.
Śmietanka kremówka jest słodkim wariantem śmietany, o wysokiej zawartości tłuszczu. Do przyrządzenia ciasta na naleśniki możesz użyć śmietanki 30% lub 36%. Dzięki takiemu dodatkowi naleśniki będą mięciutkie i delikatne.
Dodatek śmietany kremówki do naleśników nada im lekko słodkiego posmaku. Dzięki temu naleśniki z tego przepisu będą idealną bazą pod wydania deserowe. Wspaniale skomponują się z ulubionym dżemem lub twarożkiem.
Przepis na puszyste naleśniki ze śmietanką kremówką
Składniki:
-
1 szklanka drobnej białej mąki (typ 450 lub 500)
-
1 szklanka mleka
-
1/2 szklanki wody gazowanej
-
1/2 szklanki śmietanki kremówki
-
1-2 łyżeczki cukru
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Jak przygotować miękkie i delikatne naleśniki
Mąkę na naleśniki przesiej do dużej miski. Dzięki temu będzie dobrze napowietrzona, co ułatwi jej połączenie z płynnymi składnikami. Dodatkowo przesianie mąki zmniejsza ryzyko powstania grudek .
Do przesianej mąki dodaj cukier i sól, następnie wymieszaj. Wlej płynne składniki ciasta na naleśniki i wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki . Ciasto na naleśniki odstaw na 20-30 minut.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Chochelką nakładaj kolejno porcje ciasta na naleśniki. Po usmażeniu powinny być cienkie i delikatne, wobec tego dobierz odpowiednia ilość płynnego ciasta do rozmiaru Twojej patelni .
Naleśniki smaż z każdej strony przez ok. 2-3 minuty. Kiedy naleśnik lekko zrumieni się z jednej strony, gotowy jest do przerzucenia na drugą . Usmażone naleśniki odkładaj na talerz i trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły. Podawaj z ulubionym słodkim nadzieniem lub same, posypane cukrem pudrem . Naleśniki możesz także przyrządzić bez dodatku mleka . Doskonałą propozycją są te naleśniki budyniowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Błyskawiczny jabłecznik z patelni. Prosty przepis na wyborne ciasto
-
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki