Układam ziemniaki, mięso mielone i wstawiam do piekarnika. Wyśmienity obiad jest gotowy w 40 minut
Ta prosta warzywna warzywna zapiekanka zawiera wszystko, czego można by chcieć od obiadu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywna masa łączą się tu w ciekawej formie. Danie na pewno spodoba się małym i dużym.
Ziemniaki na obiad
Kotlety mielone, ziemniaki i warzywa to zestawienie nieśmiertelne, ale w tradycyjnej formie – nieco nudne. Z pomocą przychodzi koncept zapiekanki – dania jednogarnkowego, które urozmaica potrawy. Smaki przenikają się tutaj, a warzywa oddają aromat pozostałym składnikom.
Przepis ten przypomina nieco ziemniaki faszerowane, które jada się w niektórych częściach Polski. Jego bazą jest zaś mięso przygotowane podobnie jak do kotletów mielonych. Dlatego też przygotowujemy je z mięsa wieprzowego, dzięki czemu otrzymujemy tani obiad.
Strzelczyk zdradził swój sposób na kiszenie kapusty w słojach. Nie można zapomnieć o jednej czynnościZiemniaki i mięso mielone
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału leckere Küche. Można przygotować jego wariant z dowolnej kombinacji jarzyn. My stawiamy na klasyczną.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 5 małych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki pasty paprykowej i/lub koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, rozmaryn
Tani obiad
Mięso mielone wykładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną jedną cebulę i jeden ząbek czosnku, jajko i łyżkę bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy razem na kleistą masę i odstawiamy na bok.
Pozostałe warzywa kroimy w pióra, półplasterki lub cienkie paski. Na rozgrzany na patelni tłuszcz dodajemy kolejno cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Smażymy przez chwilę i zalewamy połową szklanki wody. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Dusimy, aż warzywa zmienią się w miękką masę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Zalewamy je wodą i płuczemy, wymieniając wodę 2-3 razy. Mięso formujemy w niewielkie kulki.
Każdą z takich mięsnych kulek wkładamy między dwa plastry ziemniaka. Dociskamy, a „kanapki” układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy je duszonymi warzywami i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Podajemy z łyżką jogurtu greckiego.
Wypróbuj też przepisy na pieczone ziemniaki po hiszpańsku i dżem z pigwy.