Łazanki z kapustą i grzybami
kadr z filmu Łazanki z kapustą zamieszczonego na kanale Anka Gotuje/ YouTube

Domowe łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

Łazanki to rodzaj makaronu w kształcie kwadratów lub rombów, który powstaje z przeschniętego ciasta. W polskiej kuchni łazanki są znane i lubiane. Sprawdź, jak możesz prosto przygotować tradycyjne łazanki z kapustą kiszoną i grzybami!

Łazanki: z kapustą kiszoną czy ze słodką kapustą?

Popularne łazanki najchętniej spożywamy z kiszoną lub ze słodką kapustą oraz dodatkami w postaci grzybów, kiełbasy lub innego mięsa. Często również dodajemy je do wigilijnej zupy grzybowej. I tu pojawia się pytanie: czy przygotować łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty czy słodkiej kapusty? Odpowiedzią może być kompromis, czyli łazanki z mieszaną kapustą. Każda z nich ma w sobie wiele cennych witamin i minerałów. W białej kapuście znajdziemy dużo witaminy C i A, a także wszystkim wapnia, magnezu i potasu. Z kolei kiszona kapusta to źródło kwasu mlekowego, który sprzyja utrzymaniu właściwej flory bakteryjnej jelit. Niezależnie, jaką kapustę dodasz do swoich łazanek, wybór będzie zawsze dobry.

Makaron łazanki: nie kupuj, tylko zrób go w domu!

W sklepach aż roi się od gotowych makaronów typu łazanki. Możemy znaleźć je w każdym markecie. Nie da się ukryć, że z gotowymi łazankami przygotowanie potrawy jest naprawdę błyskawiczne. My jednak polecamy samodzielne przygotowanie makaronu łazanki w swoim domu. Po pierwsze, jest to zdrowsze rozwiązanie. Do łazanek domowych używamy świeżych i sprawdzonych składników. Po drugie, przepis na tradycyjne łazanki jest naprawdę banalnie prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. I wreszcie – po trzecie – jaka to satysfakcja ugotować łazanki z kapustą od początku do końca, od A do Z. Prawda?

Przepis na domowe łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

W naszym przepisie postawiliśmy na kapustę kiszoną oraz grzyby – leśne lub pieczarki. To najprostszy przepis, który możesz modyfikować według własnego uznania. Sprawdź!

Składniki

Na kapustę z grzybami:

  • 400-500 g kiszonej kapusty
  • 100 g pieczarek lub grzybów leśnych (np. borowików)
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • kminek
  • sól

Na domowe kluski łazanki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Przygotowanie kapusty kiszonej do łazanek


Umyj grzyby pod bieżącą wodą i włóż do miski lub garnka. Zalej je zimną wodą i zostaw na parę godzin. Najlepiej, żeby moczyły się całą noc. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez około 20-30 minut. Odcedź i zachowaj wywar. Teraz przepłucz kiszoną kapustę zimną wodą i odciśnij. Następnie ją posiekaj. Weź dużą i najlepiej głęboką patelnię. Podgrzej na niej olej roślinny i wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, możesz dodać kapustę. Dodaj również przyprawy: liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, kminek i – jeśli jest taka potrzeba – szczyptę soli.

Podsmaż kapustę przez parę minut, a potem dodaj do niej grzyby. Po 2-3 minutach dolej do niej wywar z grzybów. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z patelni, żeby odparować wodę. Gotuj około 15 minut, a potem odstaw do wystygnięcia. Część tak przygotowanej kapusty możesz również włożyć do słoików i wykorzystać do łazanek w kolejnych dniach. Kapusta może stać w lodówce przez kilka dni.

Przygotowanie domowych klusek typu łazanki

Przesiej mąkę i wysyp ją na do miski. Dodaj 2 jajka, 2 łyżki oleju roślinnego, szczyptę soli i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć aż do uformowania jednolitej kuli. Przełóż ciasto na stolnicę i wygniataj je jeszcze przez 15 minut. Powinno być twardsze niż np. ciasto na pierogi, ale elastyczne.

Podziel ciasto na 4 części, przykryj je wilgotną ściereczką i zostaw na co najmniej 30 min. Następnie rozwałkuj każdą część do 2-3 cm grubości. Pokrój je na kwadraciki lub romby. Zostaw do przeschnięcia na czystej ściereczce. W dużym garnku zagotuj wodę i osól ją. Kluski gotuj partiami, żeby się nie posklejały. Gotuj przez około 1 minutę i odkładaj na talerz. Zostaw do lekkiego wystygnięcia.

Teraz możesz połączyć kapustę z makaronem łazanki. Zrób to w proporcjach pół na pół. Podgrzej całość w garnku lub na patelni. Smacznego!

Do zilustrowania artykułu użyto kadru z filmu Łazanki z kapustą, zamieszczonego na kanale Anka Gotuje na YouTube.

Następny artykuł