Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
Katarzyna Woszczyńska
Katarzyna Woszczyńska 25.03.2022 22:47

Domowy makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Domowy makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
pixabay.com

Domowy makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Niezwykle łatwe, bogate i aromatyczne danie z makaronu. Sos na bazie szpinaku i gorgonzoli przygotujesz w piętnaście do dwudziestu minut. Jeśli nie lubisz gorgonzoli, użyj innego rodzaju sera! Jeśli masz ochotę, możesz dodać do sosu swoje ulubione warzywa - liście boćwiny, pieczone warzywa, gotowaną ciecierzycę lub fasolę!

Składniki na makaron z gorgonzolą i szpinakiem

Jak to w przypadku każdego prostego dania, kluczowe są wysokiej jakości składniki. Dlatego podstawą tego dania jest świeży, domowej roboty makaron, którego smak jest nieporównywalny z jakimkolwiek gotowym makaronem ze sklepowej półki. Ponadto wybierz jak najświeższe warzywa i dobrej jakości sery. Wybierz oryginalne, francuskie czy włoskie sery, a nie polskie odpowiedniki. Pamiętaj, w tym przepisie liczy się jakość, a nie ilość; możesz kupić mniej, ale lepszej jakości składników.

Makaron z sosem ze szpinaku i sera to zdecydowanie sycące, danie, połączenie gorgonzoli, ricotty i parmezanu sprawia, że to danie jest szczególnie dekadenckie i pyszne.

Prażone, siekane orzechy są nietypowym dodatkiem do makaronu, ale doskonale komponują się z głębokim aromatem gorgonzoli w tym kremowym daniu. Opiekanie orzechów pogłębia ich smak, więc nie pomijaj tego kroku.

Gotowanie makaronu

Pamiętaj, żeby makaron gotować w bardzo dużym garnku z mocno osoloną wodą, według opinii niektórych Włochów, woda do gotowania makaronu powinna być tak słona, jak woda morska. Bardzo ważne jest, aby ugotować makaron tylko do momentu, aż będzie al dente.

Zapiekanie makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą

Kiedy nadchodzi pora zapiekania makaronu, najlepiej wybierz naczynie, które pozwoli na dość dobre pokrycie go sosem, co zapobiegnie jego wysychaniu (w miarę głębokie). Na koniec użyj tyle startego parmezanu, ile chcesz na wierzch potrawy, aby nadać jej chrupiący brązowy wierzch.

Tagi: Makaron Ser