Domowy makaron ze szpinakiem i gorgonzolą
pixabay.com

Domowy makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Niezwykle łatwe, bogate i aromatyczne danie z makaronu. Sos na bazie szpinaku i gorgonzoli przygotujesz w piętnaście do dwudziestu minut. Jeśli nie lubisz gorgonzoli, użyj innego rodzaju sera! Jeśli masz ochotę, możesz dodać do sosu swoje ulubione warzywa - liście boćwiny, pieczone warzywa, gotowaną ciecierzycę lub fasolę!

Domowy makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Niezwykle łatwe, bogate i aromatyczne danie z makaronu. Sos na bazie szpinaku i gorgonzoli przygotujesz w piętnaście do dwudziestu minut. Jeśli nie lubisz gorgonzoli, użyj innego rodzaju sera! Jeśli masz ochotę, możesz dodać do sosu swoje ulubione warzywa - liście boćwiny, pieczone warzywa, gotowaną ciecierzycę lub fasolę!

Składniki na makaron z gorgonzolą i szpinakiem

Jak to w przypadku każdego prostego dania, kluczowe są wysokiej jakości składniki. Dlatego podstawą tego dania jest świeży, domowej roboty makaron, którego smak jest nieporównywalny z jakimkolwiek gotowym makaronem ze sklepowej półki. Ponadto wybierz jak najświeższe warzywa i dobrej jakości sery. Wybierz oryginalne, francuskie czy włoskie sery, a nie polskie odpowiedniki. Pamiętaj, w tym przepisie liczy się jakość, a nie ilość; możesz kupić mniej, ale lepszej jakości składników.

Makaron z sosem ze szpinaku i sera to zdecydowanie sycące, danie, połączenie gorgonzoli, ricotty i parmezanu sprawia, że to danie jest szczególnie dekadenckie i pyszne.

Prażone, siekane orzechy są nietypowym dodatkiem do makaronu, ale doskonale komponują się z głębokim aromatem gorgonzoli w tym kremowym daniu. Opiekanie orzechów pogłębia ich smak, więc nie pomijaj tego kroku.

Canarino - przepis na napój na dobre trawienieCanarino - przepis na napój na dobre trawienieCzytaj dalej

Gotowanie makaronu

Pamiętaj, żeby makaron gotować w bardzo dużym garnku z mocno osoloną wodą, według opinii niektórych Włochów, woda do gotowania makaronu powinna być tak słona, jak woda morska. Bardzo ważne jest, aby ugotować makaron tylko do momentu, aż będzie al dente.

Zapiekanie makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą

Kiedy nadchodzi pora zapiekania makaronu, najlepiej wybierz naczynie, które pozwoli na dość dobre pokrycie go sosem, co zapobiegnie jego wysychaniu (w miarę głębokie). Na koniec użyj tyle startego parmezanu, ile chcesz na wierzch potrawy, aby nadać jej chrupiący brązowy wierzch.

Prosty przepis na domowy, świeży makaron

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Połącz mąkę i sól, zrób zagłębienie na środku kopczyka mąki i wbij jajka. Delikatnie zacznij mieszać jajka z mąką, do połączenia składników; w końcu powstanie sztywne ciasto.
2. Zagniataj ciasto na makaron przez 8-10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie skleja się, dodaj 1/2 łyżeczki wody. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki. (Pamiętaj, że to ciasto będzie znacznie początkowo dość sztywne, jednak im dłużej będziesz je ugniatać, tym będzie gładsze i bardziej elastyczne)
3. Gotowe ciasto przykryj szczelnie folią i odstaw na około 45 minut. Po tym czasie ciasto podziel na cztery porcje.
4. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paseczki (Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to tylko możliwe).

5. Możesz od razu ugotować makaron - 3-4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie lub go wysuszyć.

Przepis na makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

1 l mleka
3 łyżki mąki uniwersalnej
3 łyżki masła
300 g sera Gorgonzola
4 szczypty gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu
400 g makaronu, przygotowanego własnoręcznie
400 g świeżego szpinaku, oczyszczonego i wysuszonego
200 g sera ricotta
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
200 g startego parmezanu
100 g prażonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W garnku o grubym dnie na małym ogniu podgrzej mleko, aż będzie gorące.
2. Wymieszaj mąkę i masło w drugim rondlu. Mieszaj na średnim ogniu drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż mieszanina będzie delikatnie bulgotać przez 2 minuty, uważając, aby mąka nie przyrumieniła.
3. Zacznij dodawać niewielkimi partiami mleko do zasmażki, energicznie ubijając. Kontynuuj dodawanie mleka, aż zużyjesz całe. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje, około 6 minut. Będzie wyglądać jak ciężki krem. Ser gorgonzola pokrusz i dodaj do gorącego sosu beszamelowego, ciągle ubijając, aż będzie gładki. Dodaj gałkę muszkatołową i pieprz i wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź.
4. Ugotuj makaron al dente. Odcedź i odstaw na bok.
5. Jeśli używasz świeżego szpinaku, zblanszuj go przez 2 minuty w niewielkiej ilości wrzącej wody. Odlej, pozwól mu ostygnąć i wyciśnij całą wodę.
6. W dużej misce wymieszaj makaron, sos gorgonzola, szpinak, ricottę i czosnek, aż dobrze się połączą. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
7. Umieść w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 30 × 40 cm i posyp parmezanem. Piecz przez około 20 minut, aż ser trochę się zarumieni.

8. Przed podaniem posyp dodatkową porcją parmezanu i prażonymi orzechami włoskimi.

Danie możesz przygotować dzień wcześniej, a przed pieczeniem przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Następny artykuł