Żadna cebula. Do mielonych dodaję inne warzywo, są 100 razy bardziej soczyste

Kotlety mielone to klasyk, który często gości na naszych stołach. To prosty, a zarazem smaczny patent na szybki, smaczny i sycący obiad. Lekka zmiana przepisu sprawi, że będą one o wiele bardziej soczyste. Zamiast cebuli, warto sięgnąć po inne warzywo.
Soczyste kotlety mielone
Przygotowanie kotletów mielonych nie należy do skomplikowanych czynności, jednak nawet w przypadku tak popularnego dania, dobry przepis jest niemal na wagę złota. Jeśli jest ono wspaniale przyrządzone, zachwyci nas swoją soczystością. A gdy zadbamy o odpowiednie dodatki np. pieczone ziemniaki i ciekawą surówkę, mamy obiad nie gorszy, niż ten z drogich restauracji.
Aby kotlety mielone były bardziej soczyste, warto zastąpić cebulę zupełnie innym warzywem. Jest ono bardzo lubiane i popularne. W tej wersji smakuje doskonale!

Kotlety mielone bez cebuli
Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Zdaniem kulinarnych ekspertów, najlepiej sięgnąć po mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Dzięki niej, kotlety będą miały wyrazisty smak. Osoby na diecie mogą skorzystać z delikatniejszego i chudszego mięsa z indyka lub cielęciny. Dobrej jakości mięso to pierwszy krok do przygotowania idealnych kotletów mielonych. Drugi to dodanie do nich soczystej cukinii.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lista składników:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała cukinia
- 30 g bułki tartej
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
Soczyste mielone z dodatkiem cukinii
Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki, posól, wymieszaj i odstaw. Do miski włóż mięso, wbij jajka, dodaj łyżeczkę musztardy i dobrze wyrób. Wsyp przygotowaną wcześniej cukinię i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ulep kotlety.
Obtocz je w jajku i bułce tartce, a następnie smaż na złoty kolor. Danie podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!






































