Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Efektowny i szybki sposób na zawijanie pierogów
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 07.05.2021 02:00

Efektowny i szybki sposób na zawijanie pierogów

Pierogi w niekonwencjonalnym wydaniu
instagram.com/@zubeydemutfakta

Pierogi są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten specjał. Czasami warto postawić na innowację w kuchni. Efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.

Pierogi w niecodziennej odsłonie

Nie da się ukryć, że pierogi często goszczą na naszych stołach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić by ciasto było odpowiednio elastyczne. Dziś sięgniemy po przepis, który przekształci pierogi w różyczki z mięsnym farszem.

Receptura na wyjątkowe pierogi została opublikowana na instagramowym profilu, który nosi nazwę Zübeyde Mutfakta. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w niniejszym artykule. Prowadząca najpierw przygotowała ciasto, a następnie zawinęła w odpowiedni sposób razem z nadzieniem. Końcowy efekt prezentuje się nadzwyczaj apetycznie.

(instagram.com / @zubeydemutfakta)

Przepis na pierogi nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto:

  • 800 g mąki

  • 250 ml wody

  • 15 g masła

  • jajko

  • sól

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • ulubione zioła

Sos:

  • 400 ml śmietany 18%

  • 3 ząbki czosnku

  • koperek

  • pieprz

Pierogi, które zaskoczą domowników

Na początku musimy przygotować ciasto na nasze wyjątkowe pierogi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki na ciasto. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, a woda musi być ciepła. Całość mieszamy łyżką. Kiedy masa zrobi się twarda, wówczas przekładamy ją na blat i urabiamy ją dłońmi. Gdy konsystencja ciasta znów będzie miękka, wówczas formujemy z niej kulę i ponownie umieszczamy w misce. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

W czasie oczekiwania weźmiemy się za farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do mięsa mielonego. Całość wzbogacamy o przyprawy. Oczywiście mięso możemy zastąpić roślinną alternatywą. Niedawno testowaliśmy bezmięsne wędliny.

Ciasto na pierogi wyjmujemy z lodówki i wykładamy na blat. Wałkujemy je na cienki placek, z którego wycinamy przy użyciu szklanki okręgi. Układamy je koło siebie. W rzędzie powinny być cztery kawałki ciasta. Na ich środku umieszczamy warstwę farszu. Przykrywamy go częścią okręgów. Powinno to wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.

(instagram.com / @zubeydemutfakta)

Tak przygotowane ciasto z farszem rolujemy na różyczki. Umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Pierogi w formie różyczek powinny się ładnie zarumienić.

Danie najlepiej smakuje z sosem. Możliwości jest wiele, jednak jedną z lepszych propozycji będzie prosty w przygotowaniu dodatek na bazie śmietany. Na początku drobno siekamy czosnek i koperek. Następnie dodajemy je do śmietany razem z przyprawami. Sos wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Upieczone pierogi wykładamy na talerzu razem z sosem. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją kulinarną. Pierogi w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy, a prośby o dokładkę są normą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: instagram.com / @zubeydemutfakta

Zapraszamy na nasz Instagram