Smakosze.pl
Pierogi w niekonwencjonalnym wydaniu

instagram.com/@zubeydemutfakta

Efektowny i szybki sposób na zawijanie pierogów

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele odmian tego dania. Przeważnie różnice tkwią w farszu. Tym razem pierogi upieczemy i uformujemy w bajeczne różyczki. Przepis jest banalnie prosty.

Pierogi są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten specjał. Czasami warto postawić na innowację w kuchni. Efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.

Pierogi w niecodziennej odsłonie

Nie da się ukryć, że pierogi często goszczą na naszych stołach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić by ciasto było odpowiednio elastyczne. Dziś sięgniemy po przepis, który przekształci pierogi w różyczki z mięsnym farszem.

Receptura na wyjątkowe pierogi została opublikowana na instagramowym profilu, który nosi nazwę Zübeyde Mutfakta. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w niniejszym artykule. Prowadząca najpierw przygotowała ciasto, a następnie zawinęła w odpowiedni sposób razem z nadzieniem. Końcowy efekt prezentuje się nadzwyczaj apetycznie.

(instagram.com / @zubeydemutfakta)

Przepis na pierogi nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Ciasto:

  • 800 g mąki

  • 250 ml wody

  • 15 g masła

  • jajko

  • sól

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • ulubione zioła

Sos:

  • 400 ml śmietany 18%

  • 3 ząbki czosnku

  • koperek

  • pieprz

Pierogi, które zaskoczą domowników

Na początku musimy przygotować ciasto na nasze wyjątkowe pierogi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki na ciasto. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, a woda musi być ciepła. Całość mieszamy łyżką. Kiedy masa zrobi się twarda, wówczas przekładamy ją na blat i urabiamy ją dłońmi. Gdy konsystencja ciasta znów będzie miękka, wówczas formujemy z niej kulę i ponownie umieszczamy w misce. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

W czasie oczekiwania weźmiemy się za farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do mięsa mielonego. Całość wzbogacamy o przyprawy. Oczywiście mięso możemy zastąpić roślinną alternatywą. Niedawno testowaliśmy bezmięsne wędliny.

Ciasto na pierogi wyjmujemy z lodówki i wykładamy na blat. Wałkujemy je na cienki placek, z którego wycinamy przy użyciu szklanki okręgi. Układamy je koło siebie. W rzędzie powinny być cztery kawałki ciasta. Na ich środku umieszczamy warstwę farszu. Przykrywamy go częścią okręgów. Powinno to wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.

(instagram.com / @zubeydemutfakta)

Tak przygotowane ciasto z farszem rolujemy na różyczki. Umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Pierogi w formie różyczek powinny się ładnie zarumienić.

Danie najlepiej smakuje z sosem. Możliwości jest wiele, jednak jedną z lepszych propozycji będzie prosty w przygotowaniu dodatek na bazie śmietany. Na początku drobno siekamy czosnek i koperek. Następnie dodajemy je do śmietany razem z przyprawami. Sos wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Upieczone pierogi wykładamy na talerzu razem z sosem. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją kulinarną. Pierogi w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy, a prośby o dokładkę są normą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: instagram.com / @zubeydemutfakta

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >
Puszyste ciasto na naleśniki

Przepisy

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >