Efektowny i szybki sposób na zawijanie pierogów
Pierogi są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten specjał. Czasami warto postawić na innowację w kuchni. Efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.
Pierogi w niecodziennej odsłonie
Nie da się ukryć, że pierogi często goszczą na naszych stołach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić by ciasto było odpowiednio elastyczne. Dziś sięgniemy po przepis, który przekształci pierogi w różyczki z mięsnym farszem.
Receptura na wyjątkowe pierogi została opublikowana na instagramowym profilu, który nosi nazwę Zübeyde Mutfakta. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w niniejszym artykule. Prowadząca najpierw przygotowała ciasto, a następnie zawinęła w odpowiedni sposób razem z nadzieniem. Końcowy efekt prezentuje się nadzwyczaj apetycznie.
(instagram.com / @zubeydemutfakta)
Przepis na pierogi nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
Ciasto:
800 g mąki
250 ml wody
15 g masła
jajko
sól
Farsz:
500 g mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ulubione zioła
Sos:
400 ml śmietany 18%
3 ząbki czosnku
koperek
pieprz
Pierogi, które zaskoczą domowników
Na początku musimy przygotować ciasto na nasze wyjątkowe pierogi. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki na ciasto. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, a woda musi być ciepła. Całość mieszamy łyżką. Kiedy masa zrobi się twarda, wówczas przekładamy ją na blat i urabiamy ją dłońmi. Gdy konsystencja ciasta znów będzie miękka, wówczas formujemy z niej kulę i ponownie umieszczamy w misce. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W czasie oczekiwania weźmiemy się za farsz. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do mięsa mielonego. Całość wzbogacamy o przyprawy. Oczywiście mięso możemy zastąpić roślinną alternatywą. Niedawno testowaliśmy bezmięsne wędliny.
Ciasto na pierogi wyjmujemy z lodówki i wykładamy na blat. Wałkujemy je na cienki placek, z którego wycinamy przy użyciu szklanki okręgi. Układamy je koło siebie. W rzędzie powinny być cztery kawałki ciasta. Na ich środku umieszczamy warstwę farszu. Przykrywamy go częścią okręgów. Powinno to wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu.
(instagram.com / @zubeydemutfakta)
Tak przygotowane ciasto z farszem rolujemy na różyczki. Umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Pierogi w formie różyczek powinny się ładnie zarumienić.
Danie najlepiej smakuje z sosem. Możliwości jest wiele, jednak jedną z lepszych propozycji będzie prosty w przygotowaniu dodatek na bazie śmietany. Na początku drobno siekamy czosnek i koperek. Następnie dodajemy je do śmietany razem z przyprawami. Sos wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Upieczone pierogi wykładamy na talerzu razem z sosem. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją kulinarną. Pierogi w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy, a prośby o dokładkę są normą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: instagram.com / @zubeydemutfakta