Energetyzująca owsianka z dodatkiem kawy. Nie ma lepszego śniadania
Nie ma lepszego śniadania niż energetyzująca owsianka z dodatkiem kawy. Jak ją przygotować? Wlej do owsianki małą czarną, a otrzymasz potrawę, która błyskawicznie cię pobudzi i doda energii. Owsianką naprawdę dobrze rozpoczniesz dzień.
Owsianka jest jedną z najpopularniejszych potraw śniadaniowych. Niektórzy co prawda za nią nie przepadają, ale trudno odmówić jej pożywności i walorów zdrowotnych. Gdy wzbogacicie ją kawą, powstanie danie, które was pobudzi i jednocześnie doda wam wiele energii. Nabierze też niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Energetyzująca owsianka z dodatkiem kawy
Składniki:
-
450 l mleka
-
80 g błyskawicznych płatków owsianych
-
2-3 łyżki cukru
-
szczypta soli
-
filiżanka espresso
Przygotowanie owsianki
Odlej 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Dodaj do niego cukier i sól, a potem wsyp płatki owsiane. Gotuj je ok. 6 minut, aż będą miękkie.
Odlane mleko podgrzej i spień. Płatki owsiane nałóż do małych miseczek. Zalej je niedużą porcją espresso, dodaj trochę mlecznej pianki.
Owsiankę z kawą możesz posypać posiekanymi orzechami lub pokruszoną czekoladą. Dobrym dodatkiem będą też suszone owoce.
Wskazówka:
Do przygotowania owsianki najlepiej użyć tłustego mleka. Takie najłatwiej jest spienić po podgrzaniu, a także nadaje ono owsiance aksamitnego smaku.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na nocną owsiankę , a także na owsiankę kokosową z malinami .
Źródło zdjęcia: canva/Billion Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
-
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje
-
Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie
Źródło: karointhekitchen