Najlepszy barszcz z uszkami jaki jadłem. Polacy dziękują Gessler za ten przepis
Ulubiona kucharka Polaków Magda Gessler zaprezentowała nam swój przepis na barszcz, o którym mówi, że jest klarowny jak burgund albo wino z Bourdeaux. Od czasu, kiedy znamy ten przepis, nic w świecie wigilijnego barszczu nie jest takie samo jak wcześniej. Ale wybór buraków to tylko jeden z sekretów.
Magda Gessler wybiera składniki na wigilijny barszcz
Magda Gessler jest znana przede wszystkim jako koneserka autentycznego produktu. Dlatego jej przepisy i porady podkreślają, jak ważnym etapem są zakupy lub zdobywanie składników. Jeśli chodzi o barszcz, podkreśla choćby, że najlepsze buraki na czerwoną zupę to te okrągłe. Podłużne to odmiana pastewna, pozbawiona smaku i koloru.
Podobnie jest z grzybami. Jeśli kupisz już ususzone, to „cały aromat wychodzi kominem”. Jabłka mają być „polskie, a nie zielone, globalistyczne”, a czosnek „poznajemy po zapachu, czy jest odmiany polskiej czy chińskiej”.
Śledzie ostatniej szansy. Z tymi przepisami spokojnie zdążysz przed wigiliąŚwiąteczny barszcz z uszkami – składniki
Gessler podkreśla też, że ciasto na uszka ma składać się tylko z mąki i wody.
Żaden wrzątek, żadna oliwa, żaden olej i żadne jajka. To jest podstawa tego, żeby ciasto było bardzo delikatne. Ja wiem, że gwarantem dla wielu gospodyń jest jajko, które tylko utwardza – napomina Gessler.
Składniki na barszcz
- 3 kg buraków
- pół selera
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 cebule
- 4 jabłka kwaśnej odmiany
- 5 łyżek octu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- suszone borowiki
Składniki na uszka
- mąka, sól i letnia woda na ciasto
- cebula biała
- borowiki suszone
- masło
- bułka tarta
- liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz, sól
Wigilijny barszcz czerwony Magdy Gessler – przygotowanie
Połowę buraków bez obierania zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni, dodając wszystkie cebule oprócz jednej. Drugą połowę kroimy drobno lub ścieramy. Borowiki namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Przyprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz grubo pokrojoną surową cebulą.
Seler i pietruszkę kroimy w grube kawałki i wrzucamy do garnka. Wypełniamy garnek pokrojonymi surowymi burakami. Dodajemy pory w całości (mają tylko zmieścić się do garnka) i zalewamy wodą.
Garnek z barszczem ustawiamy na ogniu i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą i przyprawami. Następnie wkładamy do garnka obrane jabłka (skórki należy zachować). Potem kolej na upieczoną cebulę. Przyprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Upieczone buraki ścieramy na tarce i dodajemy do barszczu. Hartujemy wywar octem. Kiedy się ugotuje, zdejmujemy z ognia, na wierzch wypełnionego garnka kładziemy rozgniecione ząbki czosnku, a na nie „pierzynkę” ze skórek jabłek. Zostawiamy na noc. Przed podaniem barszcz należy już tylko przecedzić i podgrzać.
Uszka do barszczu wigilijnego Magdy Gessler
Aby zrobić uszka, najpierw zalewamy grzyby zimną wodą, dodając kawałek cebuli, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy do miękkości.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle (lub, w wersji wigilijnej, na oleju). Po zeszkleniu przenosimy do miski, chłodzimy i odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy ciasto (na 4 osoby używamy pół kg mąki) z wodą w temperaturze pokojowej. Po wyrobieniu przykrywamy rozgrzaną w piekarniku miską i tak trzymamy, dopóki miska nie ostygnie.
Ugotowane grzyby wyjmujemy z garnka, drobno siekamy lub mielimy i schładzamy. Mieszamy cebulę schłodzoną w lodówce z wystudzonymi grzybami. Doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i odrobiną ziela angielskiego. Można dodać świeżego masła i odrobiny bułki tartej.
Ciasto wałkujemy, kroimy na części i formujemy uszka. Gotujemy je w osolonej wodzie do wypłynięcia. Następnie wykładamy łyżką cedzakową na talerz wysmarowany ciepłym masłem (można go podgrzać lekko w piekarniku), żeby się nie sklejały. Tak przygotowane są gotowe na podgrzany barszcz i na wigilijny stół.
Jeśli chcesz eksperymentować z tą potrawą, sięgnij także po inny przepis na barszcz czerwony, możesz też zdecydować się na przygotowanie zupy grzybowej.