Gessler zdradziła sekret swoich śledzi w musztardzie. Ten dodatek „łagodzi smak, ale dodaje też kopa"
Szukasz inspiracji na świąteczne śledzie? W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji" Magda Gessler pokazała ich aż nadto. Na szczególną uwagę zasługują jej niezwykłe śledzie w sosie musztardowym. Spośród innych wyróżnia je 1 dodatek.
Śledzie w musztardzie kryją w sobie niespodziankę
Magda Gessler od lat króluje na polskiej scenie gastronomicznej. Prowadzi restauracje, a także pomaga rozmaitym lokalom w programie „Kuchenne Rewolucje". To właśnie w 12 odcinku 27 sezonu wzięła się za bary ze śledziami. Jej pomysły mogą zaskoczyć.
Śledzie na święta występują pod rozmaitymi postaciami. Aby jednak zachwycały smakiem, warto znać na nie kilka sztuczek. Magda Gessler jak mało kto zna się przygotowaniu świątecznych specjałów. Do ryby w sosie musztardowym dodaje dobrze przemyślany składnik.
Królowa polskiej kuchni do śledzi dodaje…ser żółty. Ten składnik doskonale podkreśla smak zakąski.
To lubię. Łagodzi doskonale musztardę, ale też dodaje jej tłustości i dodaje jej kopa
-zachwala restauratorka.
Tłuszcz zawarty w serze jest nośnikiem smaku, więc na pewno warto to wypróbować.
W Biedronce do reszty powariowali. Tylko dziś sklep rozdaje pomarańcze za darmo. Wystarczy spełnić 1 warunekPrzepis na śledzie w musztardzie inspirowane Magdą Gessler
Składniki:
- około 200g śledzi matiasów z oliwy
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy
- 4 czubate łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki curry
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- 2-3 cebule pokrojone w plasterki
- 1 szklanki tartego sera żółtego
- 1 pęczek koperku
Śledzie w sosie musztardowym krok po kroku
Cebulę do śledzi pokrój w plasterki. Posyp ją solą i odstaw na 10 minut. Ugnieć delikatnie i odstaw, aby zmiękła. Na koniec przepłucz ją na sicie i osusz na ręczniku kuchennym.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę, majonez, musztardę i cebulę. Dodaj także przyprawy. Wymieszaj sos ze startym na drobnej tarce żółtym serem. Na koniec dorzuć posiekany drobno koperek.
Śledzie odcedź z oliwy i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na półmisku i zalej sosem. Podawaj od razu po przygotowaniu. Idealnie smakują podane do świeżego pieczywa.
Gessler pokazała też, jak przyrządza karpia. Świąteczna ryba nigdy nie powinna trafić na ten tłuszcz.
Źródło: TVN Kuchenne Rewolucje