Strzelczyk wziął młodą kapustę i zrobił gołąbki bez zawijania. Ten przepis zasługuje na medal
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/1920/golabki_7d6856a0e4.jpg)
Przepis od Tomasza Strzelczyka na obiad zawsze się sprawdza. Tym razem znany kucharz zrobił gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Danie zachwyca smakiem, dlatego sprawdź je choćby dziś. Na pewno nie pożałujesz.
Takie gołąbki zjesz z przyjemnością
Gołąbki są lubianym daniem obiadowym. Zwykle mięso mielone z dodatkiem ryżu, zawija się w liście kapusty. To najpopularniejszy sposób na ten apetyczny obiad.
Jednak Tomasz Strzelczyk proponuje to danie w innym wydaniu. Znany kucharz przyrządza gołąbki bez zawijania z młodej kapusty.
Efekt jest pyszny, a przygotowanie dania szybkie. Młoda kapusta od razu jest szatkowana i łączona z mięsem mielonym. Dlatego skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka i podaj obiad, że palce lizać.
Przepis znanego kucharza możesz zobaczyć na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_5ac7e67555.jpg)
Jak zrobić gołąbki bez zawijania z młodej kapusty?
Składniki:
- ½ główki młodej kapusty
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 60 g kaszy pęczek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie gołąbków zacznij od posiekania młodej kapusty i przełożenia jej do miski. Kapustę trzeba mieszać ręcznie i ją wygniatać. Dzięki temu warzywo zmięknie. Do miski dołóż mięso mielone, ugotowaną kaszę pęczak i wbij 2 jajka.
Teraz dodaj posiekany koperek i natkę pietruszkę. Dołóż też drobno pokrojoną cebulę. Możesz ją też podsmażyć na patelni. Dopraw solą, pieprzem i wyrabiaj masę. Po kilku minutach wyrabiania masa powinna stężeć. Odstaw ją na chwilę na bok.
Gołąbki inne niż zwykle od Tomasza Strzelczyka
Pokrój ząbki czosnku. Wrzuć je do naczynia z passatą pomidorową. Wsyp zioła prowansalskie, dodaj ostrą musztardę, sól, pieprz i kminek. Wsyp jeszcze mąkę pszenną i składniki zblenduj na gładką masę. Teraz sos przelej do naczynia, w którym będziesz zapiekać gołąbki.
Z mięsnej masy formuj gołąbki i układaj w sosie. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Pamiętaj, by w połowie zapiekania gołąbki obrócić na drugą stronę.
Po wyjęciu danie posyp zieleniną. Danie smakuje rewelacyjnie i każdy smakosz zje je z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak z robić mizerię niczym z restauracji. Radziliśmy też, jak przyrządzić apetyczny obiad z mięsa mielonego zawiniętego w rulon.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_f673864a19.jpg)
Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA
Zdjęcia: screen YouTube/ODDASZFARTUCHA
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![młode ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/mlode_ziemniaki_c2f58f1b82.jpg)
![ziemniaki w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_w_sosie_e24040d51a.jpg)
![pieczona pierś z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_strzelczyk_865011ca4e.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_50e3d96394.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![zupa gyrosowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_gyrosowa_e97162c4eb.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_92ff6f3161.jpg)
![klopsiki](https://images.iberion.media/images/origin/klopsiki_d726dea3f5.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![szybka sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/szybka_salatka_na_grilla_f1386c8222.jpg)
![smażone mięso z rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_rosol_a0685b154d.jpg)
![kotlety rybne](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_rybne_a9747d1e8a.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![wiszące udka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszace_udka_12225c951d.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_01a186c442.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![Ostrobok](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_24_T113752_629_6489f5d942.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)