Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czy macie już pomysł na dzisiejszy obiad? Jeśli wciąż się zastanawiacie, co ugotować, to polecam pyszne danie z ryżu. Ta potrawa jest zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu. W moim domu cieszy się dużym powodzeniem i rodzina często prosi o dokładki.
Co dziś na obiad?
Co dziś gotujesz na obiad? Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na przyrządzenie tego posiłku, to mam coś dla ciebie. Skorzystaj z mojego przepis na obiad z ryżu i jeszcze kilku składników. Dzięki tej recepturze ugotujesz smaczny i zdrowy posiłek.
Często gotuję ryż na obiad. Dodaję marchewkę, pietruszkę i jajka. Z tych składników wyczarowuję pyszne placki. Zrób je w swojej kuchni. Ten obiad przypadnie do gustu twoim bliskim. U mnie w domu to danie znika w mgnieniu oka.
We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dółJak zrobić placki z ryżu?
Składniki:
- 200 g ryżu
- 3 marchewki
- pietruszka
- sól
- pieprz
- curry
- 4 jajka
- 60 g mąki
- olej roślinny
- 3 ząbki czosnku
- 400 g jogurtu naturalnego
Ryż gotujemy 15 minut, w tym czasie na tarce ścieramy marchewki. Przekładamy je do miski. Siekamy pietruszkę i dodajemy ją do marchewki. Podobnie robimy z ugotowanym ryżem.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy. Teraz wbijamy jajka, mieszamy i dosypujemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Zrób pyszny sos do placków z ryżu
Pora na przyrządzenie sosu. Ząbki czosnku drobno posiekaj, dodaj do nich jogurt naturalny i pietruszkę. Przypraw solą, pieprzem i curry. Dokładnie wymieszaj. Usmażone placki podawaj polane tym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Placki z ryżu przygotujesz szybko i w prosty sposób. To smaczne danie będzie smakowało nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Sos świetnie podkręca smak placków i dodaje im wyrazistości. U mnie w domu ten obiad znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o plackach od Roberta Makłowicza. Informowaliśmy, ile kosztują placki z grzybami w jednej z warszawskich restauracji.