Gotujesz warzywa do rosołu? Inny sposób wydobędzie z nich głębie smaku
Rosół w każdym domu smakuje trochę inaczej. Przyrządzony z pieczonych warzyw i mięs będzie jeszcze lepszy. Składniki uwolnią więcej smaku już podczas gotowania, a zupa zachwyci niesamowitym aromatem. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.
Przepis na pyszny rosół pieczony
Jeśli szukacie odmiany podczas przyrządzania tradycyjnej zupy, wersja wymagająca zapieczenia warzyw i mięsa z przyprawami, może wam się spodobać. Nietypowy sposób przyrządzania pozwoli wydobyć z produktów to, co najlepsze.
Składniki:
- około 2 litrów wody
- 2 ćwiartki kurczaka
- 200-300 g szpondra wołowego
- 4 nieduże marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1 niewielki seler
- 1 średni por
- 2 niezbyt duże cebule
- 3-4 goździki
- 3-4 ziarna jałowca
- 2-3 liście laurowe
- 5-7 ziaren pieprzu czarnego
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek
Jak przygotować wyborny rosół? Zapiecz mięso i warzywa
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warzywa starannie myjemy. Cebule i większe warzywa przecinamy na mniejsze kawałki.
Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z kurczakiem i szpondrem. Polewamy wszystko sporą ilością oliwy z oliwek i dokładnie nacieramy. Dodajemy wszystkie przyprawy poza gałązkami natki i solą. Pieczemy przez co najmniej 30 minut — składniki powinny się choć trochę zrumienić.
Po tym czasie zawartość blachy przekładamy do garnka i zalewamy niezbyt chłodną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu od 2 do 5 godzin.
Im dłużej będziemy rosół przyrządzać, tym więcej będzie miał smaku. Przed podaniem wyjmujemy mięso oraz warzywa, a następnie odcedzamy zupę przez gazę, by usunąć resztki przypraw suszonych oraz inne zanieczyszczenia.
Jak podać rosół z piekarnika?
Tradycyjna zupa w aromatycznej odsłonie będzie smakowała doskonale z dobrze znanymi dodatkami takimi jak makaron krajanka czy lane kluski . Warto do niej wrzucić świeże listki natki pietruszki oraz plasterki marchewki, jeśli je lubimy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie rosołu. Szczególnie polecamy wersję bezmięsną , która jest pełna smaku. Być może skusi was też zupa przygotowana z dodatkiem imbiru i kurkumy .