Smakosze.pl Przepisy Gotujesz warzywa do rosołu? Inny sposób wydobędzie z nich głębie smaku
canva/Tatiana Volgutova

Gotujesz warzywa do rosołu? Inny sposób wydobędzie z nich głębie smaku

2 marca 2023

Rosół w każdym domu smakuje trochę inaczej. Przyrządzony z pieczonych warzyw i mięs będzie jeszcze lepszy. Składniki uwolnią więcej smaku już podczas gotowania, a zupa zachwyci niesamowitym aromatem. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.

Przepis na pyszny rosół pieczony

Jeśli szukacie odmiany podczas przyrządzania tradycyjnej zupy, wersja wymagająca zapieczenia warzyw i mięsa z przyprawami, może wam się spodobać. Nietypowy sposób przyrządzania pozwoli wydobyć z produktów to, co najlepsze.

Składniki:

  • około 2 litrów wody
  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 200-300 g szpondra wołowego
  • 4 nieduże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 niewielki seler
  • 1 średni por
  • 2 niezbyt duże cebule
  • 3-4 goździki
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren pieprzu czarnego
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek

Nie mleko, nie woda. Lewandowska wlewa do naleśników oryginalny napój

Jak przygotować wyborny rosół? Zapiecz mięso i warzywa

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Warzywa starannie myjemy. Cebule i większe warzywa przecinamy na mniejsze kawałki.

Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z kurczakiem i szpondrem. Polewamy wszystko sporą ilością oliwy z oliwek i dokładnie nacieramy. Dodajemy wszystkie przyprawy poza gałązkami natki i solą. Pieczemy przez co najmniej 30 minut — składniki powinny się choć trochę zrumienić.

Po tym czasie zawartość blachy przekładamy do garnka i zalewamy niezbyt chłodną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu od 2 do 5 godzin.

Im dłużej będziemy rosół przyrządzać, tym więcej będzie miał smaku. Przed podaniem wyjmujemy mięso oraz warzywa, a następnie odcedzamy zupę przez gazę, by usunąć resztki przypraw suszonych oraz inne zanieczyszczenia.

Jak podać rosół z piekarnika?

Tradycyjna zupa w aromatycznej odsłonie będzie smakowała doskonale z dobrze znanymi dodatkami takimi jak makaron krajanka czy lane kluski . Warto do niej wrzucić świeże listki natki pietruszki oraz plasterki marchewki, jeśli je lubimy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przygotowanie rosołu. Szczególnie polecamy wersję bezmięsną , która jest pełna smaku. Być może skusi was też zupa przygotowana z dodatkiem imbiru i kurkumy .

Rosół na pioeczonych składnikach będzie lepszy.png
canva/Magdalena Nowak
Bosacka wzięła śmietanę i wskazała na opakowanie. Ten detal jest kluczowy
Podsmaż jabłka na patelni i zalej ciastem. Najlepszą szarlotkę zrobisz bez piekarnika
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy