Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak
Grzyby mają wielu amatorów. Niektóre mogą stanowić zamiennik mięsa. Tak jest w przypadku żółciaka siarkowego, który w smaku podobny jest do kurczaka. Podpowiadamy jak go rozpoznać i przyrządzić.
Zbieranie grzybów bywa wyzwaniem. Są bowiem okazy, które, choć na pierwszy rzut oka wydają się trujące, nie tylko są bezpieczne, ale też po obróbce termicznej smakują znakomicie. Doskonałym przykładem jest żółciak siarkowy.
Grzyb ma charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor i nierzadko rośnie na pniach drzewach liściastych. Istnieje spora szansa, że widzieliście go podczas spaceru w parku, lecz nie pomyśleliście o zebraniu. Tymczasem jest on niesamowitym przysmakiem.
Żółciak siarkowy, czyli grzyb, który smakuje jak kurczak.
Poddany obróbce termicznej żółciak siarkowy jest miękki i delikatny, a w smaku przypomina mięso popularnego drobiu. Przyrządzenie go wcale nie jest trudne. Zebrane okazy wystarczy oczyścić z kory, pokroić w plastry i obgotować przez 10-15 minut.
Tym sposobem uzyskamy świetny materiał na roślinne flaczki czy dodatek do jajecznicy. Osoby, które znają kurczaka z lasu wiedzą też, że świetnie smakuje w formie nuggetsów. Odpowiednio doprawiony, opanierowany i usmażony w głębokim tłuszczu jest wprost wyśmienity.
Jak zbierać żółciaka siarkowego?
Grzyb pojawia się w maju i spotkać go można aż do końca września. Najlepiej smakują młode owocniki, których miąższ jest gąbczasty, miękki i soczysty. Z czasem niestety żółciaki twardnieją i stają się suche oraz łykowate.
Najczęściej spotkać je można na wierzbach, robiniach akacjowych, topolach, a nawet starych dębach czy drzewkach owocowych. Zbierając je, warto zwrócić szczególną uwagę na obecność robaków — grzyby te stanowią dla nich świetne pożywienie.
Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na przyrządzenie grzybów. Gorąco polecamy wspomniane już flaczki roślinne — w tym artykule zdradzamy, jak zrobić je z boczniaków. Ten materiał natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na faszerowane pieczarki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: zdrowie.wprost, smacznapyza