Smakosze.pl
Grzyb, który smakuje jak kurczak

Wikipedia/Jerzy Opioła (CC BY-SA 4.0)

Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak

2 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Grzyby mają wielu amatorów. Niektóre mogą stanowić zamiennik mięsa. Tak jest w przypadku żółciaka siarkowego, który w smaku podobny jest do kurczaka. Podpowiadamy jak go rozpoznać i przyrządzić.

Zbieranie grzybów bywa wyzwaniem. Są bowiem okazy, które, choć na pierwszy rzut oka wydają się trujące, nie tylko są bezpieczne, ale też po obróbce termicznej smakują znakomicie. Doskonałym przykładem jest żółciak siarkowy.

kotlety mielone

Jak należy smażyć kotlety mielone? Celem jest soczyste wnętrze i chrupiąca skórka

CZYTAJ DALEJ

Grzyb ma charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor i nierzadko rośnie na pniach drzewach liściastych. Istnieje spora szansa, że widzieliście go podczas spaceru w parku, lecz nie pomyśleliście o zebraniu. Tymczasem jest on niesamowitym przysmakiem.

Żółciak siarkowy, czyli grzyb, który smakuje jak kurczak.

Poddany obróbce termicznej żółciak siarkowy jest miękki i delikatny, a w smaku przypomina mięso popularnego drobiu. Przyrządzenie go wcale nie jest trudne. Zebrane okazy wystarczy oczyścić z kory, pokroić w plastry i obgotować przez 10-15 minut.

Tym sposobem uzyskamy świetny materiał na roślinne flaczki czy dodatek do jajecznicy. Osoby, które znają kurczaka z lasu wiedzą też, że świetnie smakuje w formie nuggetsów. Odpowiednio doprawiony, opanierowany i usmażony w głębokim tłuszczu jest wprost wyśmienity.

Jak zbierać żółciaka siarkowego?

Grzyb pojawia się w maju i spotkać go można aż do końca września. Najlepiej smakują młode owocniki, których miąższ jest gąbczasty, miękki i soczysty. Z czasem niestety żółciaki twardnieją i stają się suche oraz łykowate.

Najczęściej spotkać je można na wierzbach, robiniach akacjowych, topolach, a nawet starych dębach czy drzewkach owocowych. Zbierając je, warto zwrócić szczególną uwagę na obecność robaków — grzyby te stanowią dla nich świetne pożywienie.

Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na przyrządzenie grzybów. Gorąco polecamy wspomniane już flaczki roślinne — w tym artykule zdradzamy, jak zrobić je z boczniaków. Ten materiał natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na faszerowane pieczarki.

Grzyby można znaleźć nie tylko w ściółce

canva/Kamchatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost, smacznapyza

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kania - sposób na rozwinięcie kapelusza

Produkty

Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty

Czytaj więcej >
Czarna końcówka banana jest bezpieczna

Produkty

Cała prawda o czarnej końcówce banana. Już wiadomo, czy można ją jeść

Czytaj więcej >
maślaki

Produkty

Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy

Czytaj więcej >
canva/YelenaYemchuk

Produkty

Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę

Czytaj więcej >
Ile kaw można pić dziennie?

Produkty

Ile kaw można pić dziennie? Eksperci nie maja wątpliwości

Czytaj więcej >
Największe błędy w uprawie pomidorów

Produkty

Największe błędy w uprawie pomidorów. Przez nie więdną i nie dojrzewają

Czytaj więcej >