Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-10T225116.390

canva/donstock

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

19 Listopada 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Ciasto na pierogi bez dodatku jajka? Wiele miłośników może kręcić głową jednak naprawdę warto wypróbować ten sposób! Jest banalnie prosty i może nam się przydać, gdy zamarzymy o pysznych pierogach, a w naszej kuchni akurat zabraknie jajek.

Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w starannie dobranych składnikach. Ilu miłośników gotowania, tyle sposobów na jego przygotowania. Dzisiaj chcemy pokazać Wam jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie tego smakołyku - wystarczą tylko cztery składniki, które zazwyczaj znajdują się w naszych kuchennych szafkach.

śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 200 ml gorącej wody

  • 25 g masła

Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop, stopniowo wlewając do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz ze sobą składniki i wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto przez kilka minut, w razie konieczności posypując je mąką, aby się nie kleiło.

Włóż do miski przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Następnie wyłóż je na stolnicę i wygniataj przez ok.2 minuty. Podziel je na 3-4 części i kolejno rozwałkowuj na cienki placek. Małą szklanką wycinaj z niego kółka, a za pomocą łyżki nakładaj do ich środka farsz.

Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji na cudowne pierogi m.in. po dominikańsku oraz z dodatkiem śledzia.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >