Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Monika Dec
Monika Dec 10.11.2021 01:00

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Projekt bez tytułu - 2021-11-10T225116.390
canva/donstock

Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w starannie dobranych składnikach. Ilu miłośników gotowania, tyle sposobów na jego przygotowania. Dzisiaj chcemy pokazać Wam jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie tego smakołyku - wystarczą tylko cztery składniki, które zazwyczaj znajdują się w naszych kuchennych szafkach.

Ciasto na pierogi bez dodatku jajka? Wiele miłośników może kręcić głową jednak naprawdę warto wypróbować ten sposób! Jest banalnie prosty i może nam się przydać, gdy zamarzymy o pysznych pierogach, a w naszej kuchni akurat zabraknie jajek.

Przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 200 ml gorącej wody

  • 25 g masła

Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop, stopniowo wlewając do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz ze sobą składniki i wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto przez kilka minut, w razie konieczności posypując je mąką, aby się nie kleiło.

Włóż do miski przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Następnie wyłóż je na stolnicę i wygniataj przez ok.2 minuty. Podziel je na 3-4 części i kolejno rozwałkowuj na cienki placek. Małą szklanką wycinaj z niego kółka, a za pomocą łyżki nakładaj do ich środka farsz.

Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji na cudowne pierogi m.in. po dominikańsku oraz z dodatkiem śledzia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: