Smakosze.pl

canva/donstock

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Ciasto na pierogi bez dodatku jajka? Wiele miłośników może kręcić głową jednak naprawdę warto wypróbować ten sposób! Jest banalnie prosty i może nam się przydać, gdy zamarzymy o pysznych pierogach, a w naszej kuchni akurat zabraknie jajek.

Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w starannie dobranych składnikach. Ilu miłośników gotowania, tyle sposobów na jego przygotowania. Dzisiaj chcemy pokazać Wam jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie tego smakołyku - wystarczą tylko cztery składniki, które zazwyczaj znajdują się w naszych kuchennych szafkach.

Przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 200 ml gorącej wody

  • 25 g masła

Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop, stopniowo wlewając do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz ze sobą składniki i wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto przez kilka minut, w razie konieczności posypując je mąką, aby się nie kleiło.

Włóż do miski przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Następnie wyłóż je na stolnicę i wygniataj przez ok.2 minuty. Podziel je na 3-4 części i kolejno rozwałkowuj na cienki placek. Małą szklanką wycinaj z niego kółka, a za pomocą łyżki nakładaj do ich środka farsz.

Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji na cudowne pierogi m.in. po dominikańsku oraz z dodatkiem śledzia .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >