Smakosze.pl Przepisy Idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Proste i szybkie ciasto
canva/pjohnson1

Idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Proste i szybkie ciasto

10 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Ten prosty i szybki wypiek nie ma sobie równych. Stanowi doskonałe połączenie kruchego ciasta i wilgotnych, słodko-kwaśnych jabłek. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, a jest pełne smaku.

Na ciasto z jabłkami najlepiej jest przeznaczyć winne, kwaskowe jabłka. Te po upieczeniu są niezwykle smaczne i doskonale przełamują słodycz ciasta. Mogą być to jabłka odmiany Szara Reneta, Antonówka czy Boskoop. Nie polecamy słodkich, typowo deserowych jabłek. Te po obróbce kulinarnej mają mdły, zbyt słodki smak.

Idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki

Składniki:

  • ok. 60 dag mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 25 dag masła

  • 3 jajka

  • 20 dag cukru

  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

na masę jabłkową:

  • 2 kg winnych jabłek

  • pół cytryny

  • ok. 15 dag cukru

  • cynamon

  • 3 łyżki tartej bułki

Przygotowanie jabłecznika

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli i kawałki zimnego masła, całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach.

Do rozkruszonych składników dodaj jajka, cukier i śmietanę. Wymieszaj dłonią, a potem zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie równe części, każdą zawiń w folię, włóż do lodówki.

Jabłka umyj, obierz, pokój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, dopraw cukrem i cynamonem, wymieszaj z 2 łyżkami tartej bułki.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną częścią rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut.

Po tym czasie ciasto posyp tartą bułką, wyłóż na nie jabłka, wyrównaj. Przykryj drugim, rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C.

Poznaj też przepis na szarlotkę Magdy Gessler , a także na szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu .

obieranie jabłek
obiernie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/Pixavril

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy