Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Ile jajek można zjeść dziennie? Podano liczbę
Adam Moskal
Adam Moskal 04.04.2022 17:41

Ile jajek można zjeść dziennie? Podano liczbę

Jajko na twardo
canva/jeehyun, Getty Images

W okresie świąt Wielkanocy spożycie jajek dramatycznie wzrasta, dlatego warto wiedzieć, ile można zjeść ich dziennie. Według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowy człowiek może w ciągu dnia bezpiecznie zjeść 1-2 jajka. Jak twierdzą eksperci, większa ilość może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Jajka to nieodłączny element świąt Wielkanocy, podczas których wykorzystuje się je do gotowania najróżniejszych potraw. Z tego powodu łatwo przekroczyć zalecany przez specjalistów limit.

Jajka są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych, dlatego warto po nie sięgać. Dostarczają praktycznie wszystkich substancji, które organizm człowieka potrzebuje do optymalnego funkcjonowania.

Ile wynosi dzienny limit jajek?

Światowa Organizacja Zdrowia w swoich zaleceniach mówi, że zdrowy dorosły człowiek bez żadnych medycznych przeciwskazań może jeść codziennie 1 lub 2 jajka. Taka ilość nie wpłynie negatywnie na organizm.

Fani jajek mogą więc spać spokojnie, ponieważ w ciągu tygodnia można bez problemowo skonsumować nawet 10 sztuk. Co więcej, jak podaje portal wylecz.to, korzyści ze spożywania jajek znacznie przewyższają ewentualne negatywne efekty.

Dlaczego jajka są wartościowe?

Ich największą zaletą jest zawieranie tak zwanego białka wzorcowego, czyli białka, które zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Jedna sztuka zaspokaja około 25% dziennego zapotrzebowania na białko.

W jajkach znajdują się witaminy takie jak: A, D, E, K, B1, B2, B5, B6, B9 i B12, a także minerały: wapń, cynk, fosfor oraz żelazo. Dodatkowo dostarczają także nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Korzyści płynące z jedzenia jajek

Jajka są bardzo pomocne dla osób chcących zachować piękne włosy, paznokcie i skórę. Liczne przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na wygląd oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, gdyż zwalczają działanie wolnych rodników.

Pozytywnie oddziałują na pamięć, narząd wzroku, kości, metabolizm, układ hormonalny, a także układ krwionośny. Dają duże uczucie sytości po spożyciu, co ułatwia utrzymanie zbilansowanej diety.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co można zrobić ze skorupkami po jajkach. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Jajka ugotowane na twardo

Źródło zdjęcia: canva/MeaoFoto, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn.pl; wylecz.to

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta Jajka