Ile piec frytki z batatów?
Frytki z batatów to świetna alternatywa dla tradycyjnych, ziemniaczanych frytek i frytek z restauracji typu fast-food. Bataty pieczone w piekarniku są lekkie, mało kaloryczne i są pysznym dodatkiem do wielu dań, w tym domowych burgerów. Ile piec frytki z batatów, aby wyszły idealnie?
Dzieci kochają frytki. My też nigdy z nich nie wyrośniemy bo uwielbiamy ich smak. Frytki z barów szybkiej obsługi są bardzo kaloryczne, tłuste i zawierają sztuczne ulepszacze smaku. Domowe frytki z batatów są o wiele smaczniejsze, lżejsze i zdrowsze, możesz więc spokojnie przygotować je nawet dla mniejszych dzieci.
Przed pieczeniem frytek w piekarniku odpowiednio przygotuj bataty. Najpierw obierz je ze skóry, pokrój w cienkie słupki i wstaw do miski z zimną wodą na 20-30 minut, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Przed pieczeniem warto również przygotować odpowiednią marynatę z oliwy, soli morskiej i ulubionych, suszonych ziół.
Frytki z batatów to pyszny dodatek do ryb i mięsa. Przygotujesz z nimi również zestaw jak z amerykańskiej restauracji, czyli domowy hamburger z frytkami, bez konserwantów, bez nadmiaru tłuszczu.
Ile smażyć frytki z batatów?
Frytki z batatów przed smażeniem wymieszaj w oliwie z oliwek, dodaj łyżeczkę ulubionych ziół (np. tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich), oprósz solą.
Frytki z batatów smaż w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku z opcją grzania góra-dół. Piecz 20-25 minut do miękkości. Termoobieg spali frytki, dlatego pamiętaj, aby go wyłączyć.