Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica z pomidorem – w sam raz na śniadanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.10.2021 02:00

Jajecznica z pomidorem – w sam raz na śniadanie

Jajecznica z pomidorem – w sam raz na śniadanie
canva/pixelshot

Jajecznica z pomidorem to sposób na pyszne i energetyczne śniadanie. Do jajecznicy dodaj łyżkę śmietany, aby była puszysta, wilgotna i delikatna. Jajecznicę przygotuj z pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na prawdziwym maśle, a zyskasz wspaniały smak. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę z pomidorem-w sam raz na śniadanie.

Jajecznica jest szybkim daniem, które jednak można łatwo wysuszyć i sprawić, że kawałki ściętych jajek będą małe, suche i stracą swój smak. Łyżka śmietany dodana do jajecznicy mocno ją nawilży i sprawi, że jajecznica będzie idealnie ścięta, mokra i zyska doskonałą konsystencję. Jajecznicę zawsze smaż na prawdziwym maśle o wysokiej zawartości tłuszczu.

Jajecznicę oprósz szczypiorkiem lub bazylią. Świeże liście bazylii dodadzą jej śródziemnomorskiego akcentu, szczypiorek natomiast smaku i aromatu rodem z polskiego ogródka. Jajecznicę mieszaj delikatnie, aby uzyskać duże, wilgotne kawałki.

Z jajek i pomidorów możesz przygotować również pyszną szakszukę, czyli orientalne danie Bliskiego Wschodu.

Przepis na jajecznicę z pomidorem

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 8 pomidorków koktajlowych

  • sól, pieprz

  • łyżka śmietany 18%

  • łyżka masła

  • świeży szczypiorek lub bazylia

Jak przygotować jajecznicę z pomidorem, w sam raz na śniadanie?

Na maśle podsmaż przekrojone pomidorki koktajlowe. Wbij jajka, podsmaż chwilę, następnie dodaj łyżkę śmietany, dopraw solą, pieprzem i mieszaj, aż jajecznica się zetnie.

Smacznego.

Tagi: Jajka Pomidory