Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jajka na miękko wrzucamy do zimnej czy wrzącej wody?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:05

Jajka na miękko wrzucamy do zimnej czy wrzącej wody?

Jak gotować jajka na miękko
Canva / Foodiesfeed

Jajka na miękko są klasycznym śniadaniowym specjałem, który często gości na stołach wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na ich przygotowanie. Najlepiej wstawiać jajka do wrzącej wody. Wówczas mamy pewność, że gotują się przez odpowiedni czas.

Smakowite jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Jedną z najpopularniejszych opcji są jajka na miękko. Jak je przygotować, aby wyszły idealnie?

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajka na miękko będą znacznie lepsze, jeśli wstawimy je do wrzącej wody

Nie da się ukryć, że jajka na miękko są uwielbianą propozycją śniadaniową. Oczywiście największym uznaniem cieszą się smakołyki, które mają perfekcyjnie ścięte białko i płynne żółtko. Taki efekt otrzymamy znacznie łatwiej, jeśli jajka wstawimy od razu do wrzątku.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy pomysły na śniadania na bazie jajek. Tym razem skupimy się na kwestii gotowania na miękko. Umieszczając jajka we wrzątku o wiele skuteczniej odmierzymy prawidłowy czas.

Jajka wyjęte prosto z lodówki po wstawieniu do wrzącej wody mogą łatwo popękać. Dlatego przed rozpoczęciem gotowania powinniśmy wyjąć je z urządzenia i poczekać aż osiągną temperaturę pokojową.

Jeśli zależy nam na czasie, wówczas możemy jajka umieścić przed gotowaniem w ciepłej wodzie. W takim przypadku różnica temperatur nie będzie tak bardzo dotkliwa, a skorupki nie popękają.

Ile gotować jajka na miękko?

Większość smakoszy ma swoje sposoby na gotowanie jajka na miękko. Jeśli chcesz, aby śniadaniowy specjał wyszedł perfekcyjnie, koniecznie weź pod uwagę jego rozmiar. Od tego zależy czas, który musi spędzić we wrzątku.

Małe jajka zazwyczaj są oznaczane literą S. Osiągają wielkość do 5 cm. W przypadku gotowania ich na miękko wystarcza im 3,5 minuty we wrzącej wodzie. Jajka M, które mają do 6 cm, potrzebują 4,5 minuty gotowania.

Duże jajka osiągają do 7 cm i oznacza się je literą L. Nietrudno się domyślić, że potrzebują one więcej czasu, by białko ścięło się pod wpływem wysokiej temperatury. W ich przypadku gotowanie we wrzątku powinno trwać 5,5 minuty.

Trzymając się powyższych zasad, jajka na miękko wyjdą nam idealnie. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystanie tej wiedzy w praktyce. Godne uwagi są również jajka w koszulce. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak je prawidłowo przygotować.

Jajka na miękko
Jajka na miękko

Canva / Derkien

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Lady house wife; OhMe

Zapraszamy na nasz Instagram