Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować ryż, aby się nie posklejał?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.07.2021 02:00

Jak ugotować ryż, aby się nie posklejał?

Ryż wyjdzie idealnie
Canva / Qwart

Ryż jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Sięgają po niego smakosze z całego świata. Warto wiedzieć, jak go prawidłowo ugotować. Okazuje się, że istnieje kilka wskazówek, które sprawią, że ryż wyjdzie jeszcze lepiej. Jedną z nich jest płukanie ziaren przed gotowaniem.

Nie da się ukryć, że ryż odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Przeważnie po prostu go gotujemy. Mało kto spodziewałby się, że w trakcie tej czynności łatwo o niedopatrzenia. Jak gotować ryż?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ryż można przygotować znacznie lepiej

Chyba każdy spotkał się z sytuacją, w której ryż po ugotowaniu miał konsystencję lepkich klusek. Tak przyrządzony produkt nie zachęca do zajadania. Na szczęście istnieją niezawodne sposoby, dzięki którym ryż wyjdzie idealnie.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy ryż w niedrogiej i pysznej odsłonie. Dziś w znacznej mierze skupimy się na kwestii jego gotowania. Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach. Nie jest to najbardziej ekologiczne rozwiązanie. Znacznie lepiej sprawdza się ryż sypany. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Absolutną podstawą jest zachowanie odpowiednich proporcji ryżu i wody. Najlepiej sprawdza się 1 do 2. W myśl tej zasady na pół szklanki ryżu powinna przypadać szklanka wody. O czym jeszcze warto pamiętać?

Przed rozpoczęciem gotowania ryż warto przepłukać w zimnej wodzie. Wtedy pozbędziemy się nadmiaru skrobi, która odpowiada za sklejanie się ziaren. Płukanie sprawi, że ugotowany ryż będzie bardziej sypki.

Co zrobić by ryż wyszedł idealnie?

Kiedy gotujemy ryż, powinniśmy uzbroić się w cierpliwość. Wszystko dlatego, że najlepiej przyrządzać go na jak najmniejszym ogniu. Wówczas nie ma potrzeby jego mieszania. Po prostu musimy poczekać, aż wchłonie wodę.

Przeważnie ryż potrzebuje około 15 minut. Pod koniec gotowania warto sprawdzić, ile płynu w nim zostało. Gdy na dnie zaczyna się tworzyć ryżowa skorupa, oznacza to, że produkt jest już gotowy. Jeśli chcemy, by ryż był ugotował się szybciej, wówczas zalewamy go gorącą wodą z czajnika.

Nie bez znaczenia jest także sam garnek, w którym gotujemy ryż. W przypadku mniejszego naczynia, powinniśmy je ustawić na najmniejszym palniku. Natomiast duży garnek umiejscawiamy na średniej grzałce. Warto wypróbować przepis na wyjątkowy ryż w mleku kokosowym.

Ryż
Ryż

Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie