Smakosze.pl
chleb

canva/SMarina

Jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? 1 trick bije inne na głowę

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiecie, jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? Jeden trick bije inne na głowę. Chleb wystarczy bowiem wcześniej pokroić na kawałki. Po rozmrożeniu będzie dokładnie taki, jak przed włożeniem do zamrażarki. W ten sposób możesz mieć na śniadanie świeże pieczywo, nawet bez wychodzenia z domu.

Mrożenie chleba jest bardzo dobrą metodą utrwalania go. W ten sposób można przechować nadmiar pieczywa lub przedłużyć jego świeżość do następnego dnia lub dłużej. Pieczywo po upieczeniu dość szybko traci świeżość i chrupkość. Jednak, gdy zamrozimy je jeszcze świeże, dokładnie takie samo będzie po rozmrożeniu.

Tomasz Strzelczyk, kalafior pieczony

Pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle od Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

W jaki sposób mrozić chleb?

Mrożąc pieczywo, trzeba pamiętać o tym, że im świeższe włożymy je do zamrażarki, to tak samo świeże będzie po rozmrożeniu. Najlepiej więc mrozić chleb, który jest jeszcze chrupki, ale oczywiście dobrze wystudzony.

Przed mrożeniem chleb warto też pokroić na kawałki. Mogą to być kromki lub porcje chleba, które wystarczają na jeden raz, np. na śniadanie. W ten sposób za każdym razem możesz jeść superświeże pieczywo.

Porcje chleba ułóż np. na tacy i włóż do zamrażarki, by dobrze zamarzły. Potem włóż je do foliowych woreczków, szczelnie zamknij i ponownie schowaj do zamrażarki.

Co jest ważne przy mrożeniu chleba?

Pamiętajcie, że mrożenie nie odświeży chleba. Jeśli więc poddacie mrożeniu już nie najświeższe pieczywo, to takie też ono będzie po rozmrożeniu.

W czasie przechowywania w zamrażarce pieczywo powinno być szczelnie zamknięte w torebce do zamrażania. Inaczej nawet w tak niskiej temperaturze może obeschnąć.

Jeśli chcesz mieć świeży chleb na rano, zamrożone pieczywo wyjmij z zamrażarki przed pójściem spać. Pozostaw je w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym, foliowym woreczku.

Poznaj przepis Makłowicza na chrupiący chleb. Dowiedz się też, jak należy przechowywać chleb, by nie pleśniał.

chleb

canva/smileitsmccheeze


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pl.newsner


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >