Jak najlepiej gotować na parze? Krótki poradnik
Dania przygotowane na parze są lekkie i pozbawione tłuszczu. Dzięki gotowaniu na parze skutecznie obniżymy poziom cholesterolu, pozbędziemy się nadmiernych kilogramów i będziemy zdrowi. Jak najlepiej gotować na parze? Poznaj sprawdzony sposób.
Na parze ugotujemy niemal wszystko: od kawałka indyka, kurczaka, ryby, po warzywa, gołąbki, pierożki. Dania przygotowywane na parze mają rewelacyjny smak, ale są niezwykle zdrowe i miało kaloryczne, ponieważ zupełnie pozbawione tłuszczu.
Do ugotowania potraw na parze potrzebujesz garnka i stalowego wkładu. Dobrym rozwiązaniem są również garnki i urządzenia elektryczne z kilkoma wkładami, umożliwiającymi gotowanie kilku składników dania jednocześnie.
W krajach azjatyckich bardzo popularne są natomiast koszyki bambusowe, które sprawdzają się świetnie w przygotowaniu między innymi warzyw, sajgonek, a także chińskich i tajskich pierożków- tu poznasz przepis na chińskie pierogi Dim sum, rozpływają się w ustach.
Jak najlepiej gotować na parze?
Gotowanie na parze trwa dłużej, jednak warto poświęcić kilka minut więcej i cieszyć się smacznym i przede wszystkim zdrowym posiłkiem. Jeśli chcesz przygotować danie przy pomocy zwykłego garnka i wkładu, najpierw wlej wodę do połowy garnka, możesz ją dodatkowo posolić.
Żeliwny wkład włóż do garnka, przykryj pokrywą i zagotuj wodę. Gdy para już się pojawi, poukładaj na wkładzie składniki dania. Najpierw połóż na wkład mięso lub kawałek ryby i gotuj pod przykryciem, aż potrawa zacznie robić się miękka.
Dopiero później dodaj ulubione warzywa, możesz również przewrócić mięso na drugą stronę. Całą potrawę jeszcze w garnku możesz również oprószyć ziołami i przyprawami, będzie przepyszna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: prestizowakuchnia.pl