Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak należy przechowywać chleb? 2 czynniki chronią przed obsychaniem i pleśnią

Jak należy przechowywać chleb? 2 czynniki chronią przed obsychaniem i pleśnią

Jak przechowywać chleb?
canva/Jovana Kuzmanovic

Czy wiecie jak przechowywać chleb? Dwa czynniki sprawią, że na długo pozostanie świeży i nie spleśnieje. Chodzi o trzymanie pieczywa w suchym i przewiewnym miejscu, w którym panuje niezbyt wysoka temperatura. Takie rozwiązanie da najlepsze efekty. Sprawdźcie, co jeszcze można zrobić, by wydłużyć trwałość tego produktu.

Smaczny chleb ma chrupiącą skórkę i mięsiste wnętrze. Odpowiednie przechowywanie pozwoli zachować taki stan pieczywa na dłużej. Podpowiadamy, co zrobić, by ustrzec się pleśni i uniknąć szybkiego obsychania chleba. Warto mieć świadomość.

Jak przechowywać chleb, by jak najdłużej pozostał świeży?

Chleb zawiera w sobie nieco wilgoci. Jeśli umieścimy go w folii, będzie ona gromadziła się na powierzchni bochenka. W takich warunkach wyrób z czasem zacznie pleśnieć. Dlatego też — nawet jeśli sprzedawca zapakował nasze zakupy w plastikowy woreczek — przełóżmy je po powrocie do domu.

Najlepiej sprawdzą się wykonane z lnu lub bawełny torebki materiałowe. Pieczywo będzie miało dostęp do powietrza, ale też będzie on na tyle ograniczony, że nie obeschnie i nie stwardnieje. Warto włożyć je też do czystego chlebaka.

Istotna będzie także temperatura przechowywania chleba. Powinna ona oscylować w granicach pokojowej, czyli miedzy 18, a 22 st. C. Trzymanie bochenka w lodówce, czy w pobliżu kuchenki — gdzie zwykle jest cieplej — nie skończy się dla niego dobrze.

Jak wybrać dobry chleb?

Im bardziej naturalne pieczywo, tym dłużej będzie świeże. Warto kupować je w piekarni i wybierać tylko takie, które nie zawiera konserwantów czy polepszaczy smaku. Zrezygnujmy całkowicie z sięgania po wyroby z ciasta mrożonego, które dostępne są w marketach i dyskontach — takie chleby czy bułki już kolejnego dnia potrafią być niesmaczne.

Najtrwalsze i najzdrowsze będą wyroby żytnie przygotowane na zakwasie. Jeśli za nimi nie przepadamy, możemy wybrać chleb jasny, przyrządzany na drożdżach. Pamiętajmy tylko, że wyschnie on o wiele szybciej. Jeżeli wiemy, że nie zjemy całego od razu, warto go pokroić i zamrozić w szczelnych woreczkach.

Na naszej stronie znajdziecie kilka prostych przepisów na domowy chleb. W tym artykule zdradzamy jak upiec go w garnku. Ten natomiast zawiera patent na wypiek bez zakwasu i drożdży.

Wiemy, jak przechowywać chleb
canva/marcinmarszal

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku