Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak należy przechowywać koperek? Pojemnik po lodach wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.07.2022 09:49

Jak należy przechowywać koperek? Pojemnik po lodach wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem

Jak należy przechowywać koperek?
canva/Elena Rui

Koperek jest bardzo delikatnym ziołem, które wymaga odpowiedniego przechowywania, w przeciwnym razie szybko zwiędnie i się zepsuje. Zapomnij o mrożeniu w pojemniku po lodach, są o wiele lepsze sposoby na przechowywanie koperku, dzięki którym zachowa świeżość aż do następnego sezonu.

Nigdy nie mroźmy koperku w opakowaniu po lodach. Pomijając już fakt, że w dzieciństwie otworzenie pojemnika z lodami, w których były mrożone zioła, było jednym z największych rozczarowań, plastikowy pojemnik nie sprawdza się tak dobrze do przechowywania.

Koperek mroźmy w specjalnych woreczkach strunowych. Możemy również mrozić go w szklanych słoikach. Do przechowywania koperku możemy wykorzystać również sól kuchenną i pasteryzację. Sposobów jest naprawdę dużo i każdy jest skuteczny. Poznaj sprawdzone triki na przechowywanie i mrożenie koperku.

Świeży koperek rewelacyjnie wzbogaca smak dań przygotowanych z sezonowych warzyw. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu i mrożeniu, koperek przez wiele miesięcy będzie smakował tak, jak świeżo zerwane zioło, a my będziemy mogli cieszyć się jego niezwykłym aromatem.

Jak należy przechowywać koperek?

Koperek z solą

Koperku nie musisz przechowywać w zamrażalniku. Suchy koperek włóż do szklanego słoika, np. po musztardzie, czy chrzanie i przełóż go solą. Tak przygotowany musi jednak stać w lodówce.

Na dno słoika wsypmy sól, następnie warstwę koperku, warstwę soli i tak do wypełnienia całego słoika. Sól jest naturalnym środkiem konserwującym i tak przygotowany koperek będzie dobry przez wiele miesięcy.

Pasteryzacja koperku

Mrożony koperek również będzie świeży i smaczny aż do następnego sezonu, wystarczy odpowiednio go przygotować. Umyty koperek przełóż do aluminiowego cedzaka i zanurz na minutę w gorącej wodzie.

Od razu po takiej pasteryzacji przelej go zimną wodą i odsącz. Koperek przełóż do małych woreczków zamykanych strunowo. Przygotuj mniejsze porcje, aby rozmrozić później dokładnie taką ilość koperku, jakiej potrzebujesz.

Jak przechowywać świeży koperek?

Po kupieniu pęczka koperku wyjmij go z folii, wstaw do małego słoiczka lub szklanki, wlej minimalną ilość zimnej wody i całość schowaj do lodówki. Taki koperek przez wiele dni będzie świeży i nie opadnie.

Przed włożeniem koperku do lodówki nie myj go, ponieważ szybko się zepsuje. Zbyt duża ilość wody w szklance lub słoiku również przyczyni się do szybkiego zepsucia.

Dobrym sposobem jest posiekanie koperku i włożenie go do szklanego słoika, następnie do lodówki. Tak przygotowany zachowa świeżość nawet przez dwa tygodnie. W tym przypadku również nie myj koperku przed włożeniem go do słoika, jak będzie mokry, to się zepsuje. Koperek w szklanym słoiku możemy również zamrozić.

Pomysł na pyszny obiad w upalne dni? Młode ziemniaki, fasolka szparagowa, bób i jajko sadzone. Całość solidnie oprószona świeżym koperkiem. Koperek wykorzystasz również do przygotowania placków z cukinii. Podaj do nich sos koperkowy, a będą jeszcze smaczniejsze.

Koperku nie może również zabraknąć w zupie kalafiorowej. Doprawiona świeżym lub mrożonym koperkiem smakuje wyśmienicie i błyskawicznie znika z talerzy.

Młode ziemniaki z koperkiem
canva/ voltan1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl, haps.pl