Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/Денис Безобразов

Jak należy smażyć kotlety mielone? Celem jest soczyste wnętrze i chrupiąca skórka

2 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone po usmażeniu są surowe w środku? Wiemy, jak uniknąć takiej wpadki. Dłuższe smażenie na niewielkim ogniu pozwoli Wam uzyskać soczysty i pełen smaku rarytas. Większy ogień warto wykorzystać na koniec, by zrumienić skórkę kotleta.

Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się uzyskać piękne rumiane mielone, które w środku były surowe, najprawdopodobniej smażyliście je na zbyt dużym ogniu. Taka taktyka sprawdza się niestety tylko wtedy, gdy już przyrządzone kotlety chcemy mocniej zrumienić.

schabowy nadziewany serem

Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem

CZYTAJ DALEJ

Kotlety mielone należy smażyć, zmieniając moc palnika

Gdy kotlety włożymy na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie zmniejszymy ognia pod patelnią, z dużym prawdopodobieństwem uzyskamy kotlety o pięknie zrumienionej skórce, które wciąż będą surowe wewnątrz.

Zdecydowanie lepsze efekty uzyskamy, jeśli początkowo będziemy korzystać ze średniej mocy kuchenki. Po około 5 minutach smażenia z każdej strony możemy przejść do rumienienia rarytasu.

Pamiętajmy tylko, żeby nie przesadzić. Niech mielone nie spędzają na większym ogniu więcej niż po 2 minuty na stronę. Skórka nie może się zbytnio podsmażyć — wtedy będzie twarda i niesmaczna.

O czym warto pamiętać, smażąc kotlety mielone?

Równie ważne co odpowiednia moc palnika, jest ułożenie kotletów na patelni. Musimy zachować odstęp między wyrobami. Jeśli zbytnio je stłoczymy, smażenie będzie zaburzone i możliwe, że część mielonych pozostanie surowa.

Istotny jest też dobór tłuszczu. Należy korzystać tylko z produktów o wysokiej temperaturze dymienia. Polecamy szczególnie olej rzepakowy, który zawiera cenne kwasy omega. Masło klarowane czy smalec też dobrze się sprawdzą.

Na naszej stronie znajdziecie proste przepisy na soczyste kotlety mielone. Polecamy znakomity patent babci Stasi na rarytas z pieczarkami. Spróbujecie również dodać majonez do masy mięsnej. Będzie pysznie.

Wiemy, jak usmażyć kotlety mielone

canva/from_my_point_of_view

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >
kurkuma do rosołu

Porady

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Czytaj więcej >