Jak należy smażyć kotlety mielone? Celem jest soczyste wnętrze i chrupiąca skórka
Kotlety mielone po usmażeniu są surowe w środku? Wiemy, jak uniknąć takiej wpadki. Dłuższe smażenie na niewielkim ogniu pozwoli Wam uzyskać soczysty i pełen smaku rarytas. Większy ogień warto wykorzystać na koniec, by zrumienić skórkę kotleta.
Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się uzyskać piękne rumiane mielone, które w środku były surowe, najprawdopodobniej smażyliście je na zbyt dużym ogniu. Taka taktyka sprawdza się niestety tylko wtedy, gdy już przyrządzone kotlety chcemy mocniej zrumienić.
Kotlety mielone należy smażyć, zmieniając moc palnika
Gdy kotlety włożymy na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie zmniejszymy ognia pod patelnią, z dużym prawdopodobieństwem uzyskamy kotlety o pięknie zrumienionej skórce, które wciąż będą surowe wewnątrz.
Zdecydowanie lepsze efekty uzyskamy, jeśli początkowo będziemy korzystać ze średniej mocy kuchenki. Po około 5 minutach smażenia z każdej strony możemy przejść do rumienienia rarytasu.
Pamiętajmy tylko, żeby nie przesadzić. Niech mielone nie spędzają na większym ogniu więcej niż po 2 minuty na stronę. Skórka nie może się zbytnio podsmażyć — wtedy będzie twarda i niesmaczna.
O czym warto pamiętać, smażąc kotlety mielone?
Równie ważne co odpowiednia moc palnika, jest ułożenie kotletów na patelni. Musimy zachować odstęp między wyrobami. Jeśli zbytnio je stłoczymy, smażenie będzie zaburzone i możliwe, że część mielonych pozostanie surowa.
Istotny jest też dobór tłuszczu. Należy korzystać tylko z produktów o wysokiej temperaturze dymienia. Polecamy szczególnie olej rzepakowy, który zawiera cenne kwasy omega. Masło klarowane czy smalec też dobrze się sprawdzą.
Na naszej stronie znajdziecie proste przepisy na soczyste kotlety mielone. Polecamy znakomity patent babci Stasi na rarytas z pieczarkami. Spróbujecie również dodać majonez do masy mięsnej. Będzie pysznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: przepisy