Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.12.2022 07:40

Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane

Jak odgrzać smażonego karpia, by nie był suchy? 1 urządzenie jest zakazane
canva/wjarek

Po Wigilii zostały Ci kawałki karpia? Koniecznie odgrzej je w piekarniku, a wcześniej skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki prostym trikom ryba nie wyschnie, a będzie soczysta i pełna smaku. Dowiedz się również, jak przygotować i doprawić rybę przed świętami.

Karp jest rybą, którą jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Wszystko przez charakterystyczny smak i zapach mułu oraz duże ości, które potrafią skutecznie uprzykrzyć jedzenie. Są na to jednak skuteczne sposoby. Na początku odetnij głowę, płetwy i oczyść miejsce po skrzelach. Mięso oddziel od ości zaraz przy kręgosłupie.

Filety z karpia ponacinaj delikatnie poprzecznie, namocz w mleku, następnie osusz i solidnie skrop sokiem z cytryny. Karpia smaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Sok z cytryny i gorący tłuszcz wytopią malutkie ości z filetów, a karp będzie smakował wyśmienicie.

Jak odgrzać karpia? Zrezygnuj z odgrzewania ryby na patelni, ponieważ panierka się przypali, a ryba wysuszy i najdzie tłuszczem. Nie podgrzewaj go również w mikrofalówce. Najlepszym sposobem jest piekarnik. Aby karp był smaczny, należy go solić w odpowiednim momencie, zaraz przed obróbką termiczną, inaczej będzie suchy.

Jak odgrzać karpia po Wigilii? Zachowa soczystość i smak

Zapomnij o podgrzewaniu ryby na patelni i w mikrofalówce. Mikrofalówka jest najgorszym pomysłem. Panierka będzie miękka i odejdzie od ryby, a sam karp będzie suchy. Smażoną lub upieczoną rybę zawsze podgrzewaj w piekarniku. Urządzenie nastaw na 180 stopni C z opcją grzania góra-dół.

Karpia przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub odrobiną oliwy z oliwek, skrop sokiem z cytryny i przykryj folią aluminiową, żeby się nie wysuszyła. Rybę podgrzewaj kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Jak przyrządzić karpia, żeby nie miał smaku i zapachu mułu?

Kawałki karpia włóż do miski, zalej zimny mlekiem. Dodaj 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Rybę przykryj folią i wstaw do lodówki na 6-8 godzin. Po tym czasie rybę osusz i skrop delikatnie sokiem z cytryny, wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.

Karpia osusz, oprósz solą i od razu panieruj w mące i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym lub wstaw do piekarnika. Rybę doprawiaj zawsze zaraz przed obróbką termiczną. Sól wyciąga wodę, więc im dłużej karp będzie leżał przyprawie, tym będzie bardziej wysuszony.

Będziesz smażyć karpia i inne ryby? Dowiedz się, jak smażyć rybę, żeby nie było jej czuć w całym domu. Jak wybrać dobre śledzie na Wigilię?

jak odgrzać karpia
canva/iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: