Jak przechowywać pora na zimę? Patent ze słoikami bije na głowę inne
Por najczęściej przechowujemy zimą w postaci mrożonki. Mało kto wie, że warzywo możemy również przechowywać w słoikach, będzie wtedy o wiele smaczniejszy. Patent ze słoikami jest naprawdę prosty, a dzięki niemu będziemy cieszyć się smakiem warzywa przez wiele miesięcy.
Na zimę przygotowujemy wiele przetworów z warzyw i owoców sezonowych, aby jak najdłużej zatrzymać ich smak i świeżość. Oprócz ogórków, kapusty, konfitur i marynowanych warzyw, przygotujmy również pora do słoików. Warzywo będzie smaczne przez wiele miesięcy.
Do przygotowania pora do słoików potrzebujemy wyłącznie soli kamiennej, może być zarówno sól jodowana, jak i niejodowana. Przed siekaniem warzyw musimy dokładnie je umyć i oczyścić. Do przetworów wybierajmy wyłącznie świeże, zdrowe pory bez żadnych uszkodzeń i nadgnić.
Por na zimę do słoików sprawdzi się doskonale do doprawienia zup, sosów, mięs i innych dań. Warzywo mieszamy wcześniej z solą, dlatego też uważajmy z jej dodatkiem podczas przyrządzania potraw, przyprawę dodajmy pod sam koniec gotowania, żeby nie przesolić i nie zepsuć potrawy.
Jak przechowywać pora? Por będzie smaczny i świeży przez całą zimę
Pory dokładnie umyj i odkrój białe części. Białe i zielone części posiekaj drobno i przełóż do większej miski i całość oprósz solą kamienną i odstaw na 2- 3 godziny, co jakiś czas przemieszaj.
Gdy pory puszczą sok, przełóż je do umytych, wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do spiżarni lub w inne suche, chłodne miejsce. Por w słoikach będzie świetnym dodatkiem do zup, sosów, mięs i sałatek, smacznego.
Pora na zimę i inne przetwory zawsze nakładaj do umytych i wyparzonych słoików
Podczas przygotowywania przetworów na zimę, pamiętaj o bardzo ważnym szczególe, dzięki któremu będziesz cieszył się świeżością i smakiem warzyw i owoców przez wiele miesięcy. Nie wystarczy dokładne umycie słoików, żeby były czyste.
Słoiki należy również wyparzyć razem z zakrętkami, żeby nie zostały na nich żadne bakterie i grzyby. Drobnoustroje giną pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego też tak ważne jest wyparzenie pojemników, w których chcesz przygotować przetwory.
Dowiedz się również, jak przedłużyć świeżość kultowej sałatki jarzynowej. To już ostatni dzwonek na suszenie i mrożenie grzybów leśnych- w tym artykule dowiesz się, jak mrozić grzyby.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na klopsiki jak z IKEA. Duża konkurencja dla mielonych
Zdradzamy przepis na wybitną zupę ogórkowa. Wystarczy dodać 1 niezwykły składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama