Jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej? Kilka składników robi ogromną różnicę
Sałatkę jarzynową często przygotowuje się w większych ilościach, więc jej nadmiar trzeba odpowiednio przechowywać. Aby sałatka dłużej pozostała świeża, lepiej unikać dodawania do niej szybko psujących się składników. Należy do nich na przykład majonez, ale nie tylko. Co jeszcze może przyspieszyć psucie się sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa często uświetnia świąteczny stół. Potem zazwyczaj zostaje spora jej ilość, którą je się przez kilka kolejnych dni. Warto dowiedzieć się, które składniki sałatki odpowiadają za jej szybsze zepsucie, po to, by dodać je w ostatniej chwili.
Jak długo sałatka jarzynowa może stać w lodówce?
Żywotność sałatki jarzynowej wynosi od 1 do nawet 7 dni. Wszystko zależy od tego, jakie składniki do niej dodamy. Wbrew pozorom mamy bardzo duży wpływ na to, jak długo nasza sałatka będzie nadawała się do spożycia.
Przy przygotowaniu sałatki jarzynowej nie musisz od razu mieszać jej z majonezem. Ugotowane warzywa bez dodatku tego sosu będą apetyczne nawet przez kilka dni. Wstępnie przygotowaną odpowiednią ilość sałatki możesz wymieszać z majonezem tuż przed podaniem.
Same gotowane warzywa możesz także z powodzeniem zamrozić. Jeśli masz przygotowaną zbyt dużą ich ilość, przełóż składniki sałatki warzywnej do szczelnie zamykanego pojemnika i wsadź całość do zamrażarki. Produkty mogą pozostać zamrożone przez 3-4 tygodnie.
Jakie składniki powodują szybsze psucie się sałatki jarzynowej?
Przepis na sałatkę jarzynowa ma wiele wariantów. Baza jednak pozostaje niezmienna i stanowią ją ugotowane warzywa. Czego nie dodawać do nich zawczasu, jeśli chcemy, aby sałatka jarzynowa długo cieszyła nas swoim smakiem?
Popularnym dodatkiem do sałatki jarzynowej jest gotowane na twardo jajko. Niestety nie należy ono do składników szczególnie trwałych. Podobnie jak w przypadku majonezu, nie musimy dodawać go do sałatki na zaś. Pokrojone ugotowane jajko szybko wymieszamy z pozostałymi składnikami krótko przed zaserwowaniem dania.
Kolejnym składnikiem skracającym żywotność sałatki jarzynowej jest cebula lub jej bliski krewniak por. Oba warzywa szybko się psują, a w dodatku mają intensywny, ostry posmak. Z tego powodu je również dodajemy do sałatki jarzynowej dopiero przed jej podaniem na stół. Podobnie rzecz się ma z czosnkiem i jabłkiem, które często są dodawane do sałatki jarzynowej. Jeśli lubicie ich smak, wzbogaćcie nimi sałatkę chwilę przed dodaniem. Dzięki tym prostym rozwiązaniom, Twoja sałatka jarzynowa będzie cieszyć domowników nawet przez kilka dni. Klasycznym przepisem na sałatkę jarzynową podzieliła się Magda Gessler. Pyszna sałatka w pikantnym wydaniu pozytywnie Cię zaskoczy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podsmażasz wszystkie warzywa i dodajesz wędlinę? Delikatne leczo zrobisz o wiele szybciej
Jesienny sernik z dodatkiem dyni. Cudowna przyprawa podkręca jego smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama