Jak przygotować mak na makowiec?
Świąteczne specjały z makiem wymagają nieco więcej czasu i starannego przygotowania. Mak przed użycie trzeba nie tylko namoczyć, ale też dobrze odcedzić i dokładnie zmielić. Podpowiadamy, co z nim zrobić i czego dodać, by wyszedł smaczny.
Z maku przyrządza się tradycyjną drożdżową roladę. Część z nas też zajada również słodki makaron z jego udziałem. W obu przypadkach konieczne jest właściwe przyrządzenie masy makowej. Wymaga to zachowania odpowiedniej kolejności czynności.
Jak przygotować mak do deserów?
Ziarna maku przede wszystkim trzeba dobrze wymoczyć. Dlatego tez przygotowanie deserów z jego udziałem rozpoczynać powinno się wieczorem przeddzień planowanego pieczenia lub podania.
Wymoczone przez noc ziarenka, starannie odsączamy i mielimy. Najlepiej jest zrobić to trzykrotnie. Jeśli mak nadal będzie zbyt wilgotny, można do niego dodać kaszy manny lub bułki tartej. Ważne, by dodatek zastosować już po zmieleniu ziaren.
Jeśli przyrządzacie struclę drożdżową z makiem, warto pamiętać o triku, który uchroni nadzienie przed odklejaniem się od ciasta. Zapobiega temu dodanie do masy makowej odrobiny drożdżowego rozczyny, dzięki, któremu rośnie ona wraz z ciastem.
Co dodać do maku by wyszedł smaczniejszy?
Mak do słodkich dań dobrze jest zamoczyć na kwadrans w słodkim mleku, zachowując proporcje 2:1, czyli 2 szklanki płynu na szklankę maku. Taką „kąpiel” poprzedzić należy dokładnym wypłukanie i odsączeniem ziaren. Po odlaniu płynu mak gotujemy przez 25 minut.
Smak maku dobrze komponuje się z miodem. Dodajcie 1 łyżkę miodu na 2 szklanki maku, a desery nabiorą przyjemnej słodyczy. Jeżeli z ziarnami tymi robicie kutię lub kluski, użyjcie tyle miodu, ile cukru dodano w wybranym przez was przepisie.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se