Jak przyrządzić boczniaki z grilla?
Grillowane boczniaki są pyszną roślinną alternatywą pieczystego, idealną dla wegan i wegetarian. Podane z wyrazistym, nieco ostrym sosem w stylu azjatyckim będą bez porównania lepsze niż rodzime pieczarki. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe, każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbujcie.
Boczniaki smakują wybornie zarówno jako dodatek do jajecznicy , jak i w wersji panierowanej . Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wrzucić je na grilla i podać z wyrazistym sosem w stylu tajskim. Inspirowane przepisem Jadłonomii bogate w białko grzyby zachwycą nawet mięsożerców. Skusicie się?
Przepis na doskonałe boczniaki z grilla
Składniki:
-
500 g boczniaków
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
posiekana zielenina: kolendra, szczypiorek oraz mięta
Składniki na sos:
-
3 łyżki soku z limonki + trochę startej skórki z owocu
-
1 płaska łyżeczka cukru
-
1,5 łyżki sosu sojowego
-
2 cebulki szalotki
-
kawałek posiekanej chili lub łyżeczka przyprawy w proszku
Przygotowanie boczniaków:
Boczniaki oczyszczamy, kroimy je w paski. Grzyby umieszczamy w większej misce. Wlewamy olej, a następnie solimy i oprószamy je pieprzem . Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane układamy na grillu i podgrzewamy przez 8 do 15 minut. Powinny się ładnie zrumienić.
Przygotowanie sosu:
W misce, w której nacieraliśmy grzyby olejem, umieszczamy skórkę z limonki, papryczkę, cukier, sok z owocu oraz sos sojowy. Mieszamy, a następnie w razie potrzeby doprawiamy.
Zgrillowane boczniaki zanurzamy w sosie. Szalotki obieramy i siekamy. Układamy je na talerzu obok grzybów i ziół. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Wskazówka: jeśli nie planujecie grilla, grzyby z powodzeniem przygotujecie na patelni. Będą równie pyszne.
Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na pyzy z kaszanką. Każdy będzie błagał o dokładkę
-
Długo pieczony czosnek z grilla. Idealny do smarowania pieczywa
-
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Źródło: jadlonomia