Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić boczniaki z grilla?
canva/DarleneSanguenza

Jak przyrządzić boczniaki z grilla?

3 maja 2022

Grillowane boczniaki są pyszną roślinną alternatywą pieczystego, idealną dla wegan i wegetarian. Podane z wyrazistym, nieco ostrym sosem w stylu azjatyckim będą bez porównania lepsze niż rodzime pieczarki. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe, każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbujcie.

Boczniaki smakują wybornie zarówno jako dodatek do jajecznicy , jak i w wersji panierowanej . Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wrzucić je na grilla i podać z wyrazistym sosem w stylu tajskim. Inspirowane przepisem Jadłonomii bogate w białko grzyby zachwycą nawet mięsożerców. Skusicie się?

Przepis na doskonałe boczniaki z grilla

Składniki:

  • 500 g boczniaków

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana zielenina: kolendra, szczypiorek oraz mięta

Składniki na sos:

  • 3 łyżki soku z limonki + trochę startej skórki z owocu

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 1,5 łyżki sosu sojowego

  • 2 cebulki szalotki

  • kawałek posiekanej chili lub łyżeczka przyprawy w proszku

Przygotowanie boczniaków:

Boczniaki oczyszczamy, kroimy je w paski. Grzyby umieszczamy w większej misce. Wlewamy olej, a następnie solimy i oprószamy je pieprzem . Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane układamy na grillu i podgrzewamy przez 8 do 15 minut. Powinny się ładnie zrumienić.

Przygotowanie sosu:

W misce, w której nacieraliśmy grzyby olejem, umieszczamy skórkę z limonki, papryczkę, cukier, sok z owocu oraz sos sojowy. Mieszamy, a następnie w razie potrzeby doprawiamy.

Zgrillowane boczniaki zanurzamy w sosie. Szalotki obieramy i siekamy. Układamy je na talerzu obok grzybów i ziół. Podajemy z pieczywem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli nie planujecie grilla, grzyby z powodzeniem przygotujecie na patelni. Będą równie pyszne.

Boczniaki są doskonałą alternatywą mięsa
Boczniaki są doskonałą alternatywą mięsa

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy