Smakosze.pl
czosnek grillowany

canva/4kodiak

Długo pieczony czosnek z grilla. Idealny do smarowania pieczywa

3 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Macie już rozpalone grille? Możecie przygotować rarytas, a mianowicie długo pieczony czosnek z grilla. Jest idealny do smarowania pieczywa, ale też stanowi świetny dodatek do sałatek i mięs. Jak go przygotować? W zasadzie wystarczy główkę czosnku zawinąć w folię i upiec. Będziecie zaskoczeni smakiem tego warzywa.

Czosnek jest nieodzownym dodatkiem do wielu potraw. Takiego smaku i aromatu, jak to warzywo mało co potrafi nadać. Można go dodawać do potraw z mięs, drobiu, ryb i warzyw.

surówka wiosenna

Lekka, prosta i wiosenna surówka z ogórków małosolnych i pomidorów. Tajnym składnikiem jest kozi jogurt

CZYTAJ DALEJ

Dziś jednak czosnek wystąpi u nas w roli głównej, a mianowicie nie tyle będzie dodawał smaku, ile sam zamieni się w smarowidło. Wcześniej trzeba go tylko upiec, np. na grillu.

Długo pieczony czosnek z grilla

Jak przygotować pieczony czosnek? Bardzo prosto, choć można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na odkrojeniu z główki czosnku czubka, tak by odkryć wszystkie ząbki. Tak przygotowany czosnek należy położyć na kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą z oliwek i dokładnie zawinąć w folię.

Drugi sposób jest jeszcze prostszy, jednak łatwiej w nim przepiec, a nawet przypalić czosnek. Całą główkę, bez odcinania końcówki kładzie się po prostu na ruszcie grilla i piecze.

W obu przypadkach istotne jest jednak, by nie piec czosnku w zbyt wysokiej temperaturze. Najlepiej ułożyć go z boku rusztu, tak by pod czosnkiem znajdował się lekko rozgrzany żar.

Gdy czosnek będzie się piekł wolno, zrobi się przyjemnie miękki, ale nie będzie przypalony. Czosnek należy piec ok. 15-30 minut. Wszystko zależy oczywiście od temperatury pieczenia.

Jak jeść upieczony czosnek?

Upieczony czosnek należy wystudzić, a potem podzielić go na ząbki. Z każdego ząbka trzeba wycisnąć miękki miąższ, który można rozsmarować na grzance pieczywa. Wystarczy ją tylko skropić oliwą i lekko oprószyć solą, by poczuć ten niepowtarzalny smak.

Wyciśnięty czosnek można też dodać do masła czy kremowego twarożku i dokładnie rozmieszać. W ten sposób również otrzymamy pyszne smarowidło do pieczywa.

Jeśli jednak zdarzy wam się, że czosnek będzie zbyt twardy, by go rozgnieść, możecie go dopiec lub dodać np. do sałatki. Zachwyci was słodkawym smakiem.

Z naszego serwisu dowiecie się też, jak uprawiać czosnek, a także, jak przechowywać czosnek.

grzanki czosnkowe

grzanki czosnkowe

Źródło zdjęcia: canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: grillowanie.wordpress, kuchniaaleex.blogspot

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >