Jak przyrządzić domowe krówki? Niezawodny przepis
Krówki to proste i pyszne cukierki karmelowe, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu- będą smakować tak, jak dawniej. Jak przyrządzić domowe krówki? Poznaj niezawodny przepis.
Każdy z nas doskonale zna domowe krówki. Cukierki, które robiły dla nas nasze mamy i babcie, uwielbialiśmy wszyscy od najmłodszych lat. Krówki to nic innego, jak zastygnięta masa karmelowa zrobiona z cukru, masła i mleka.
Te składniki zawsze są w każdej kuchni, więc jeśli masz ochotę na niezapomniany smak dzieciństwa, zrób domowe cukierki. Krówki gotuj 45 minut, jeśli mają być ciągnące, lub godzinę- jeśli wolisz, żeby słodycze były bardziej chrupiące.
Domowe krówki
Składniki:
500 ml mleka
400 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
pół kostki masła
Jak przyrządzić domowe krówki?
Do małego rondla z grubym dnem włóż masło, wsyp cukru, wlej mleko i gotuj na najmniejszym ogniu przez około 45 minut, do momentu, aż masa będzie gęsta i brązowa. Co jakiś czas mieszaj masę, aby się nie przypaliła.
Gdy masa zmieni już kolor na brązowy, wyłóż odrobinę na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie od razu, masa jest gotowa i przygotujesz z niej ciągnące się krówki. Aby otrzymać kruche cukierki, wydłuż czas gotowania do równej godziny.
Krówkę przelej do prostokątnego naczynia i wstaw do lodówki, żeby zastygła, następnie pokrój nożem w kostkę, domowe cukierki są gotowe, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Gulsina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste? Niezbędny jest jeden krok
Aromatyczny rosół z niezwykłym dodatkiem. Babciny patent zachwyca do dziś
Jak przyrządzić zupę szczawiową? Bez jednego składnika jest niekompletna
Źródło: mojegotowanie.pl