Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić domowe krówki? Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.04.2022 11:48

Jak przyrządzić domowe krówki? Niezawodny przepis

Jak przyrządzić domowe krówki? Niezawodny przepis
canva/Shaiith

Krówki to proste i pyszne cukierki karmelowe, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu- będą smakować tak, jak dawniej. Jak przyrządzić domowe krówki? Poznaj niezawodny przepis.

Każdy z nas doskonale zna domowe krówki. Cukierki, które robiły dla nas nasze mamy i babcie, uwielbialiśmy wszyscy od najmłodszych lat. Krówki to nic innego, jak zastygnięta masa karmelowa zrobiona z cukru, masła i mleka.

Te składniki zawsze są w każdej kuchni, więc jeśli masz ochotę na niezapomniany smak dzieciństwa, zrób domowe cukierki. Krówki gotuj 45 minut, jeśli mają być ciągnące, lub godzinę- jeśli wolisz, żeby słodycze były bardziej chrupiące.

Domowe krówki

Składniki:

  • 500 ml mleka

  • 400 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • pół kostki masła

Jak przyrządzić domowe krówki?

Do małego rondla z grubym dnem włóż masło, wsyp cukru, wlej mleko i gotuj na najmniejszym ogniu przez około 45 minut, do momentu, aż masa będzie gęsta i brązowa. Co jakiś czas mieszaj masę, aby się nie przypaliła.

Gdy masa zmieni już kolor na brązowy, wyłóż odrobinę na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie od razu, masa jest gotowa i przygotujesz z niej ciągnące się krówki. Aby otrzymać kruche cukierki, wydłuż czas gotowania do równej godziny.

Krówkę przelej do prostokątnego naczynia i wstaw do lodówki, żeby zastygła, następnie pokrój nożem w kostkę, domowe cukierki są gotowe, smacznego.

Płynna krówka

Źródło zdjęcia: canva/ Gulsina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram